254532
254532
254532
254532
254532

Ne nasjedajte: Virus traži da platite 500 kuna da vam policija odblokira računalo!

  • , 04.10.2012., 16:37
  • Autor:
  • komentara

MUP upozorava da se pojavio novi računalni virus, koji od građana traži da uplate svotu od 500 kuna, kako bi im se odblokiralo računalo.

 
 
 
 

Građani su u posljednjih nekoliko puta učestalo zvali MUP te javljali kako su platili 500 kuna. Molili su da im se otključa računalo, jer je istekao rok od 72 sata te da nisu radili nikakve kriminalne radnje. Pozvali su se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministarstvo, međutim, ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta te kršenja autorskih prava. Radi se, naime, o trojan virusu. Tzv. 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala.

Virus je to koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka i korisniku onemogućuje rad. U isto se vrijeme korisniku pojavljuje poruka, koja ga obavještava kako su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje.

>> Jeste li zadovoljni radom hrvatske policije?

U tekstu se, zatim, korisnika traži da putem PaySafe kartice uplati 500 kuna, a računalo bi trebalo biti otključano u roku od 72 sata. 'Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji', javljaju iz MUP-a.

Donosimo vam upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka.

• Pokrenuti računalo u Safe modu

• Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti ENTER

• Logirati se na računalo

• Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala 

• Po završetku ponovno pokrenuti računalo
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se