Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću istraživanja

I TREĆA ZEMLJA OSVOJILA MJESEC: Kineski 'zec' uspješno sletio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo kinesko istraživačko vozilo "Zec od žada" sletjelo je u subotu na Mjesec, manje od dva tjedna nakon što je rover lansiran sa Zemlje, prenose kineski državni mediji.

Kina je tako postala treća zemlja, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je izvela tzv. meko slijetanje na površinu Mjeseca i prva koja je to učinila u posljednjih 37 godina, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Leti tamo gdje nitko nije letio Povijesni trenutak: Voyager 1 je ušao u međuzvjezdani prostor! Slika nije dostupna Nestala u svemiru NASA izgubila vezu sa sondom za istraživanje kometa

Kineska državna televizija prikazala je snimke mjesečeve površine u trenutku dok je letjelica Chang'e 3 slijetala. Rover je opremljen sofisticiranom opremom, među ostalim i radarom koji 'prodire' kroz površinu Mjeseca i koji će prikupljati podatke o njegovu tlu i kori.

'Bitka' za Mjesec: Lansirali vlastiti rover za istraživanje

Rover je težak 120 kilograma i može se popeti po kosini od 30 stupnjeva te prijeći 220 metara na sat. Unutar sljedećih deset godina očekuje se da će Kina uspostaviti trajnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene