Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvaćen zbog cure

Haker ukrao podatke više od osam milijuna ljudi, plaćao si pizzu i račune!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
23-godišnji haker novcem je naručivao pizze i plaćao telefonske račune, a zbog kaznenog djela kojeg je počinio osuđen je na više od dvije godine zatvora.

Edward Pearson, 23-godišnji britanski haker ovog je tjedna osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog krađe osobnih podataka koje je 'prikupio' u razdoblju između siječnja 2010. godine i 30. kolovoza prošle godine.

Ovaj mladić nema nikakve mreže s Anonymousima ili drugim hakerskim kolektivima – radio je u potpunosti sam te se, koristeći dva trojanca i vlastiti softver, dokopao podataka više od osam milijuna Britanaca. Podaci koje je ukrao obuhvaćaju više od 200 tisuća PayPal računa, imena, adrese, datume rođenja, detalje o kreditnim karticama i lozinke.

Iako se s ovim podacima mogao obogatiti (policija kaže da se njihovim korištenjem mogao dokopati 1,3 milijuna dolara), on ih je koristio za naručivanje pizza i plaćanje telefonskih računa, a otkriven je kada je njegova cura iskoristila podatke s kartica za rezervacije soba u luksuznim hotelima.

Njegov odvjetnik na suđenju je rekao da Pearsonove akcije nisu bile motivirane željom da se domogne novca, već je to za njega predstavljalo 'intelektualni izazov'. Dodao je da je on mladić s vrlo naprednim računalnim vještinama koje je iskoristio na krivi način, no sigurno nije veliki kriminalac kakvim ga drugi smatraju.

Sudac koji je donio zatvorsku presudu rekao je da bi ga osudio na više godina zatvora da je financijska šteta koju je napravio bila puno veća, ali pitanje je kako bi se Pearson ponašao da nije uhićen, odnosno koliko bi novca potrošio da je ostao na slobodi.

Kada su ga policajci uhitili, na njegovom su računalu našli podatke o više od 2,500 kreditnih kartica i osobne podatke o više od osam milijuna ljudi te su iz policije komentirali da, kada bi isprintali sve te podatke (i to na obje strane jednog lista papira), trebalo bi im skoro 70 tisuća listova A4 papira.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene