Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija na Mars

Juri 118.000 km/h i već je 17 milijuna kilometara od nas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rover Curiosity na putu prema Marsu, no koliko se udaljio od Zemlje?

NASA je objavila putem Twittera kako se najnoviji i najveći rover poslan na Crveni planet nalazi na oko 17,3 milijuna kilometara od Zemlje.

Pročitajte i ovo Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru Slika nije dostupna Spektakularno otkriće NASA OBJAVILA: Tekuća voda pronađena je na Marsu

Curiosity se kroz svemir kreće brzinom od 118.700 kilometara na sat, a očekuje ga još dug put. Mora prevaliti 567 milijuna kilometara kako bi stigao do cilja.

Curiosityju će trebati oko osam mjeseci da stigne do Marsa, a na površno tog planeta spustit će se posebnom tehnikom, koja je već ranije predstavljena javnosti i koja se zove 'zračna dizalica'.

U atmosferu Marsa uletjet će brzinom od 20.000 kilometara na sat, a poseban toplinski štit, pobrinut će se da Curiosity sigurno uđe u atmosferu te da pritom ne izgori. Nakon toga usporit će ga prvo padobran te naposljetku četiri raketna stabilizatora zračne dizalice. Sve to dosad nije bilo izvedeno u svemiru, a u NASA-i se nadaju kako će sve ići točno po planu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene