Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevjerojatnih 516.461 eura platio je nepoznati kupac za vrlo rijedak primjerak računala 'Apple 1'.


Jedno od 6 originalnih i funkcionalnih računala 'Apple 1' prodano je na aukciji po rekordnoj cijeni od 516.461 eura. Računalo je prodano anonimnom kupcu s Dalekog istoka u sklopu aukcije '350 godina povijesti računala', piše AP.

Vezani članci Ivan Forjan i Željka Vučko - 2 Samo Antinom loptom za Palčiće prikupljeno više od 185 tisuća kuna! "Znala sam da su Hrvati čudo, ali ovo nisam očekivala" Google - 2 Hvalevrijedan potez Googlea i aukcijske kuće Sotheby's: Organiziraju dražbu online druženja sa slavnima

Prije aukcije računalo se procjenjivalo na između 200.000 i 300.000 eura, rekao je voditelj aukcije u Kölnu Uwe H. Breker.

>> Računalo staro 40 godina i mobitel težak pola kilograma!

Ovaj 'Apple 1' iz 1976. godine prodan je kao matična ploča s potpisom njegova izumitelja Stevea Wozniaka u kompletu s originalnim monitorom, tipkovnicom i čitač vrpci te dokumentacijom koju je potpisao Steve Jobs.

Budući da je sveukupno napravljeno 200 'Apple 1' računala, očuvano ih 46, a funkcionalno je njih samo 6, jasno je zašto se ovaj primjerak naziva i 'svetim gralom' računala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook