Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeremy Hammond nije iskoristio informacije o bankovnim karticama koje je dobio hakiranjem za svoju korist, već je potaknuo ljude da taj novac doniraju u humanitarne svrhe.


'Preuzimam odgovornost za svoje postupke i priznajem krivicu, ali kada će vlada početi odgovarati za svoje zločine', riječi su kojima se Jeremy Hammond obratio javnosti tijekom jučerašnjeg suđenja za hakiranje, krađu i objavu tajnih dokumenata. Ovaj član Anonymousa zbog svog je (online i offline) aktivizma već imao problema sa zakon sredinom prošlog desetljeća, a prije dvije godine sudjelovao je u hakiranju kompanije Stratfor u kojem su ukradene informacije i e-mailovi više od 860 tisuća zaposlenika i suradnika ove kompanije, uključujući i podatke o oko 60 tisuća bankovnih kartica.

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Vezani članci Heather Locklear (Foto: Profimedia) Pogledajte kako to izgleda kad slavni završe iza rešetaka, ovo su njihove zatvorske priče Slika nije dostupna Zatukli je na smrt - zatvor policajcima koji je nisu zaštitili

Hammond od hakiranja ove kompanije i krađe informacija o karticama nije imao nikakve koristi već je poticao druge osobe koje su se dokopale tih informacija da novac s tih kartica uplate u humanitarne svrhe, a te su informacije koje je naknadno objavio i WikiLeaks otkrile da su Amerikanci špijunirali brojne aktiviste, uključujući i one iz Occupy Wall Street pokreta. U optužnici protiv njega stoji da, dok je on zaista vjerovao da se bori za anarhističke ciljeve, svojim je djelovanje uzrokovao brojne probleme i 'financijski kaos' osobama kojima je ukrao osobne podatke i brojeve bankovnih kartica.

Na Huffington Postu navode da je prilikom jučerašnjeg izricanja kazne sutkinja Loretta Preska rekla kako Hammond sebe smatra nekom vrstom modernog Robin Hooda, no dodala je da u njegovom djelovanju nema ništa uzvišeno niti inspirirajuće.

Hammond je priznao sudjelovanje u hakiranju Strategic Forecastinga, odnosno Stratfora i hakiranje brojnih drugih stranica, uključujući i stranice vlada nekih drugih država te je tužiteljstvo prvotno za njega tražilo kaznu od čak 30 godina zatvora. Jučer se ispričao svim nevinim ljudima čiji su podaci objavljeni u javnosti nakon njegovog napada na Stratfor te je rekao da ga je cijelo vrijeme u tim napadima navodio tada najpoznatiji član Anonymousa – Sabu.

'Najtraženiji haker na svijetu' cijelo je vrijeme surađivao s FBI-em!

Dodao je kako mu je upravo Sabu rekao da napadne Stratfor i stranice vlada drugih država, a ono što je naročito zanimljivo jest da je, kako se kasnije pokazalo, Sabu cijelo vrijeme radio za FBI.

Ranije te godine Sabu je uhićen zbog sudjelovanja u brojnim hakiranjima i napadima na velike kompanije te se nagodio s FBI-jem i postao njihov suradnik, odnosno kako su ga nazvali Anonymousy – cinker. Tako se ispostavilo da je ideja o hakiranju Stratfora u biti ideja Sabua, odnosno FBI-a te su svi ti osjetljivi podaci koje su hakeri ukrali i objavili i zbog kojih će 'moderni Robin Hood' provesti deset godina u zatvoru cijelo vrijeme bili pohranjeni na serverima FBI-a koji je na kraju dopustio da se ti podaci objave. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook