Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživači upozoravaju

Opasna strana USB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriven je način kojim su se služili brojni hakeri kako bi hakirali računala, mobitele i ostale uređaje koji imaju USB ulaz.

Hakeri mogu instalirati maligne softvere na jeftine kompjuterske čipove pomoću kojih kontroliraju funkcije USB uređaja koji nemaju ugrađenu zaštitu. 'Ne možete reći odakle je virus došao. To je skoro poput magičnog trika', govori Karsten Nohl, znanstvenik iz berlinskog SR laboratorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno" Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

Istraživanja pokazuju kako se uništavaju sitne elektroničke komponente koje su nevidljive prosječnom korisniku računala, piše MSN.

VIDEO Pogledajte kako računala komuniciraju dimnim signalima

Takve napade pokušali su simulirati u laboratoriju. Ispisivali su maligne kodove na kontrolne čipove USB-a koji se koriste među pametnim telefonima. Nakon što su USB prikopčan za pametni telefon umetnuli u računalo, maligni softver mogao je nadzirati komunikaciju, uništavati podatke i mogli su upravljati tipkama.

'Računala ne mogu detektirati taj maligni softver jer su anti-virusni programi dizajnirani tako da skeniraju softvere koji se nalaze samo na memoriji, a ne 'i mikorčipove koji kontrolira funkcije drugih uređaja' tvrdi Nohl.

Nohl govori kako ne bi bio iznenađen da agencije poput NSA koriste ovakve tehnike hakiranja.

Što se sve može učiniti s ovom novom tehnikom hakiranja - Nohl kaže kako je samo nebo granica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene