Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clonmacnoise App

I to smo dočekali: Aplikacija uz koju možemo putovati kroz vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste ljubitelj povijesti i istraživanja srednjovjekovnih ruševina, onda ste zasigurno s oduševljenjem dočekali ovu aplikaciju.

Srednjovjekovni irski grad Clonmacnoise nekoć je bio jedan od najvažnijih europskih sveučilišnih gradova. Smješten je na obali rijeke Shannon, a u ono vrijeme se prostirao na 128 kilometara. Ruševine koje danas stoje na mjestu tog grada govore samo malen dio priče o njemu. Za ostatak priče zaslužna je mobilna aplikacija 'Clonmacnoise App'.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

Radi se o 3D vizualizaciji ovog grada na vrhuncu njegove moći u 12. stoljeću. Uz pomoć GPS-a aplikacija locira osobu na stvarnoj lokaciji ruševine i putem tableta ili smartphonea predočava kako je to doista izgledalo u srednjem vijeku, a audio efekti pridonose kompletnom doživljaju.

>> Evo kako će izgledati za 10, 20, 30 godina!

Prije tisuću godina Irska je bila među žarište civilizacije kada je ostatak tada poznatog svijeta bio zavijen mrakom, a grad Clonmacnoise zahvaljujući svojoj lokaciji bio je kolijevkom mnogih dostignuća tog doba. Cijeli otok uskoro je postao vjerskim, akademskim, obrtničkim i trgovačkim centrom, a ovaj grad i danas je jedan od najvećih turističkih lokacija na otoku.

Za aplikaciju kojom možemo istraživati ove ruševine zaslužan je geofizičar Gavin Duffy, inače direktor tvrtke RealSim. 'Za stvaranje ove aplikacije korištena je najsuvremenija tehnologija kojom obično dosadno šetanje ulicama pretvaramo u nevjerojatan doživljaj. To je iskustvo najsličnije putovanju kroz vrijeme koje danas možemo imati', smatra Duffy.

Tko zna, kako napreduje tehnologija možda ćemo uskoro moći iskusiti kako se nekad živjelo i u nekim našim znamenitim srednjevjekovnim dvorcima i utvrdama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene