Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anonymousi pozivaju internetske korisnike na borbu protiv CISPA-e koja je izglasana u Predstavničkom domu Kongresa.


'Sada je vrijeme za akciju! CISPA, očekuj nas!' – poruka je koju su Anonymousi uputili internetskim korisnicima i američkom Kongresu nakon što je Predstavnički dom izglasao kontraverzni zakon CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) koji će, sumnjaju mnogi, u potpunosti ugroziti privatnost korisnika interneta.

Vezani članci Slika nije dostupna Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu? Slika nije dostupna Ugrožena privatnost: Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao CISPA-u!

Dobra vijest je da, do konačnog stupanja ovog zakona na snagu, on još mora proći izglasavanje u Senatu – gdje se očekuje da će naići na veći broj kritičara, a na kraju ga još mora potpisati i Barack Obama koji se ne slaže s ovim zakonom jer u Bijeloj kući smatraju da CISPA zbog sigurnosti žrtvuje privatnost.

No, Anonymousi upozoravaju da je Obama i ranije potpisivao zakone s kojima se nije slagao tako da bi slična stvar mogla biti i s CISPA-om.

Ugrožena privatnost: Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao CISPA-u!

U svojoj poruci koju su objavili na YouTubeu Anonymousi objašnjavaju da, iako je ovaj zakon prikazan kao alat u borbi protiv cyber prijetnji, on će američkoj vladi te civilnim i vojnim agencijama omogućiti prikupljanje podataka o internetskim korisnicima (uključujući podatke koje o njima imaju privatne kompanije) te potpuni nadzor nad njihovim online aktivnostima.

Usporedili su CISPA-u s klasičnom poštom te kažu da poštar ne smije otvoriti poštu koju nosi te bi se ista pravila trebala primijeniti i na internet jer će ovaj zakon omogućiti nadzor nad svim informacijama i komunikacijom internetskih korisnika, što je veliko kršenje njihova prava na privatnost.

Hakeri su poručili svim internetskim korisnicima da potpisuju peticije i kontaktiraju predstavnike u Kongresu kako bi napravili pritisak i spriječili izglasavanja CISPA-e u Senatu.

S obzirom da su u pitanju Anonymousi koji su poznati po hakiranjima i brojnim cyber napadima, za pretpostaviti je da, nakon što je ovaj zakon prošao u Predstavničkom domu, pripremaju i 'konkretnije' metode borbe protiv CISPA-e pa su tako nedavno, vjerojatno upravo zbog ovog zakona, srušene stranice CIA-e i američkog Ministarstva pravosuđa za koju su odgovornost preuzeli upravo Anonymousi.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.