Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I obrnuto

Građani bogatijih zemalja više 'guglaju' o budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi iz bogatijih zemalja češće traže odgovore na pitanja o budućnosti na Googleu od onih iz siromašnijih država.

Pokazala je to analiza 45 milijardi pretraga na Googleu, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports. Tim sa sveučilišta u Londonu, koji je analizirao podatke, naišao je na veliku povezanost između zemlja s visokim BDP-om i informacija koje njihovi stanovnici traže na internetu.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Slika nije dostupna Dva prva mjesta KNJIŽICA KOJA OTVARA SVA VRATA Ovo su 'najmoćnije' putovnice svijeta!

>> Kako smo postali 'proizvod' Googlea i Facebooka?

Istraživači su koristili podatke iz 2010. s Google Trendsa, a koji su obuhvatili 45 zemalja. Za metodologiju su odabrali broj upita za 2009. (prošlost) i 2011. godinu (budućnost). Kako bi filtrirali zemlje koje su 'orijentirane prema budućnosti' ekipa je izračunala omjer FOI - indeks orijentacije prema budućnosti. Dobili su sljedeće rezultate: Rusija je sa svojim BDP-om u 2010. od 15.900 dolara po glavi stanovnika imala indeks 0,6, a s druge strane, Italija s BDP-om od 30.100 dolara po stanovniku imala indeks 1.0, piše newscientist.com.

Francuska, Britanija i Njemačka dosegle su indeks 1.2.

Jednaka povezanost pokazala se i s druge strane ljestvice, između siromašnijih zemalja i 'guglanja' o prošlosti. Profesori to objašnjavaju time da fokusiranje na budućnost može biti jedan od faktora ekonomskog uspjeha. Analiza nije uključivala zemlje koje imaju manje od pet milijuna korisnika interneta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene