Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkurencija Microsoftu i Appleu?

Google u ofenzivi: Predstavili nova računala, na redu je tablet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je u suradnji sa Samsungom predstavio malo stolno računalo i prijenosnik koji rade na Chrome OS operativnom sustavu, a uskoro očekujemo i službenu najavu njihovog jeftinog tableta

Google je predstavio dva nova računala u suradnji sa Samsungom – stolno računalo malih dimenzija Chromebox i Chromebook prijenosnik Samsung Series 5 550.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže 10,1 inčni Nexus tablet Google i Samsung pripremaju konkurenta iPadu! Slika nije dostupna Košta samo 200 dolara Google predstavio najozbiljnijeg konkurenta iPadu!

Oba računala rade na Googleovom operativnom sustavu Chrome OS koji se oslanja na cloud usluge ove kompanije poput Gmaila, diska (za pohranu podataka), Chrome Web Storea i drugih Googleovih aplikacija.

Posebno je zanimljiv model Chromebox koji izgledom i dimenzijama podsjeća na Mac mini i kojemu je jedan od glavnih aduta cijena koja iznosi 329 dolara. Za tu cifru dobije se računalo koje radi na Intelovom Core procesoru, ima 4GB RAM-a, podršku za WiFi, 6 USB 2.0 utora, dva display porta i 16GB SSD-a za pohranu podataka.

Samsung Series 5 550 prijenosno je računalo koje ima 12,1 inčni ekran rezolucije 1280x800 piksela koje je teško samo 1,48kg te njegova baterija može izdržati oko šest sati rada. Također radi na Intelovom Core procesoru, ima 4GB radne memorije, 16GB SSD-a, HD kameru za video pozive, čitač memorijskih kartica i 2 USB 2.0 utora. Njegova cijena iznosi 449 dolara, a korisnici koji žele model s podrškom za 3G morat će platiti sto dolara više.

Googleov tablet stiže tek u srpnju?

Dok su u Googleu svjesni da s ovim računalima neće zauzeti veliki dio tržišta (neke procjene govore da bi njihova prodaja do kraja godine trebala biti nešto manja od 300 tisuća komada), u ovoj kompaniji pripremaju proizvod s kojim žele 'pokoriti' tržište – Nexus tablet.

Do sada smo na mreži mogli čitati brojne glasine o ovom uređaju, a sada su se pojavili i testni rezultati tableta koji su nam, ako su istiniti, pokazali što možemo očekivati od ovog Nexusa. Tako će Google Nexus 7 (kako bi se uređaj mogao zvati) imati ekran dijagonale sedam inča i rezolucije 768 x 1280 piksela, radit će na 1,3GHz četverojezgrenom Tegra 3 procesoru i operativnom sustavu Android (verzija 4.1).

Uz povoljnu cijenu – ranije se spominjalo da bi mogao koštati oko 200 dolara, ovo bi ubrzo mogao postati jedan od popularnijih tableta koji će opasno konkurirati Appleovu iPadu, odnosno iPadu mini, manjem modelu tableta kojeg će ova kompanija navodno predstaviti na jesen i čija bi cijena mogla iznositi oko 300 dolara. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene