Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Google novost

Ove leće pomagat će dijabetičarima, evo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pametne kontaktne leće sadrže bežičnu antenu i čip, a zadatak im je da svake sekunde mjeru razinu šećera u krvi kroz suze.

Dijabetes je veliki globalni problem, pa tako svaki 20-ti čovjek na ovom planetu ima problema s ovom bolešću, a izgleda kako je Google napravio prvi korak na tom polju.

Pročitajte i ovo Dijabetički napad nakon uhićenja - 4 U Grčkoj Uhićeni Bad Blue Boys bio na rubu smrti: "U zadnji tren su mu dali terapiju!" Ilustracija Za hitna stanja Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična

Iako za sada ne postoji sofisticirana tehnologija koja mjeri razinu šećera u krvi, Google je odlučio napraviti prvi korak prema novoj tehnologiji. Pametne kontaktne leće sadrže bežičnu antenu i čip, umetnuto između dva sloja leće, a koji ima zadatak svake sekunde mjeriti razinu šećera u krvi kroz suze — jedan od elemenata našeg tijela iz kojeg je moguće izvući ove informacije.

VIDEO Evo kako bi izgledalo da je Google – čovjek!

Znamo da dijabetičari imaju prilično puno posla kada je u pitanju mjerenje šećera koje nekad može naglo porasti ili pasti i pritom biti vrlo opasno za čovjeka, a ove varijacije treba konstantno pratiti, što nije baš jednostavan proces. Kako bi pomogli ljudima s ovom bolesti, Googleove pametne leće bi s vremenom mogle imati i malu LED-icu koja bi upozoravala ljude kod rizičnih razina šećera.

Ovo je testni primjer, traže partnere

Kako ističu na svom blogu, ovo je samo testni primjer i Google traži iskusne partnere na ovom polju, te je već u pregovorima s vlastima oko ovih leća. Također međunarodna federacija za dijabetes istaknula je kako polako gubi bitku s dijabetesom, stoga Google želi pomoći u ovom procesu da ljudi lakše mogu kontrolirati procese u svom tijelu.

Ova leća može dovesti do puno više od samog mjerenja razine šećera u krvi. Trebali bi prikupljati gotovo sve informacije kao što su temperatura tijela, upale, i sve to slati liječnicima bežičnim putem, ili barem vama na smarpthone ili smartwatch — što god koristili u narednih nekoliko godina.

Na službenim stranicama možete pročitati više o projektu. (Zimo.co)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene