Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Planetary Resources Inc.'

Google i James Cameron pripremaju se za rudarenje asteroida!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Googleovi direktori, James Cameron, Peter Diamandis i svemirski istražitelji planiraju kao prirodne resurse iskoristiti - asteroide!

Planetary Resources Inc. naziv je zajedničke tvrtke kojoj je cilj istraživanje Svemira i prirodnih resursa da bi se povećao globalni BDP ali i osigurao prosperitet građana, piše The Wall Street Journal.

Investitori su James Cameron, Googleovi direktori Larry Page i Eric Schmidt, bivši Microsoftov glavni softverski arhitekt Charles Simony, osnivač X Prizea Peter Diamandis planiraju veliku istraživačku misiju u svemiru. Točnije - rudarske operacije na asteroidima.

Više o detaljima što točno priprema ova impozantna ekipa znati će se ovog utorka kada će detalje otkriti u Seattleu. Za sada je poznato da žele proširiti Zemljinu bazu podataka što će stvoriti čitavu 'novu industriju i novu definiciju prirodnih resursa, a sve to za boljitak čovječanstva'.

>> Snimke zarona na najdublju točku: 'Zapanjila me potpuna izolacija'

NASA-ini stručnjaci procjenjuju da bi rudarenje asteroida moglo stajati na milijarde dolara i da će biti potrebno više od 10 godina da astronauti slete na jedan asteroid. Još jedna od opcija koje se spominju je i ta da bi robotska letjelica mogla biti poslana direktno na asteroid da prikuplja sirovine, te ih dopremi bliže Zemlji pa da astronauti lakše dođu do njih.

Prije nekoliko tjedana NASA-ini znanstvenici su izračunali da bi bilo potrebno oko 2.6 milijardi dolara da znanstvenici pomoću robotskih letjelica dođu do asteroida teškog 500 tona, promjera 7 metara. Asteroid bi 'dovukli' do orbite oko Mjeseca i ondje bi asteroid istraživali i rudarili. Letjelica bi, koristeći solarni električni pogonski sustav, u svemiru provela između 6 i 10 godina, a znanstvenici bi zadatak ostvarili do oko 2025. godine, piše The Wall Street Journal.

'Mogu vam samo reći da sam želio bušiti asteroide od kada sam bio dijete', rekao je za Forbes Peter Diamandis i najavio da planiraju iz asteroida izvući što više sredstava. Radi se o mineralima i nekim vjerojatno nepoznatim tvarima koje bi mogle biti itekako vrijedne.

'NASA je agencija bez budućnosti. Trebaju nam ovakvi privatni poduhvati od bogatih ljudi koji će započeti program. Možda je rudarenje asteroida baš pravi početak', rekao je Michio Kaku, poznati svjetski profesor fizike s njujorškog Sveučilišta.

Nekadašnji NASA-in menadžer misije za Mars Chris Lewicki je postavljen za predsjednika i glavnog inžinjera Planetary Resources-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene