'Kada sam došao do dna... bilo je potpuno bezizražajno i jednolično. Osjećao sam potpunu izolaciju od cijelog čovječanstva', rekao je James Cameron.


Holivudski filmski redatelj i istraživač James Cameron, koji je rano u ponedjeljak svojom podmornicom ‘Deepsea Challenger’ zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje točke na svijetu, kao prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina, rekao je da nije vidio očite znakove života koji bi ga mogli inspirirati za likove u nekom novom ‘Avataru’, ali ga je zapanjila ‘potpuna izolacija’ koju je doživio.

On je rekao u utorak da je taj njegov pothvat, za koji se pripremao sedam godina, bio ‘kulminacija životnog sna’. Cameron (57) je opisao novinarima ravan, pusti krajolik Marijanske brazde, 50 puta veći od Grand Canyona ‘bez sunčevog svjetla, bez bilo kakve topline’.

Vezani članci Slika nije dostupna Veliki podvig, ali i sramota: Istraživači stigli na dno svijeta, no šokirat ćete se kad vidite što su ondje pronašli Ioan Gruffud (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razgovarali smo s holivudskim glumcem čija je supruga bila jedna od žrtava moćnog producenta

>> James Cameron zaronio na najdublju točku na svijetu

‘Kada sam došao do dna... bilo je potpuno bezizražajno i jednolično’, kazao je. ‘Osjećao sam potpunu izolaciju od cijelog čovječanstva. ...Više od svega to je shvaćanje kako si sitan tu dolje na ovom velikom, prostranom, mračnom, nepoznatom i neistraženom mjestu.’ Jedina stvorenja koja je vidio kako plivaju u blizini dna su maleni člankonošci nalik na škampe.

Na pitanje novinara je li naišao na nešto što bi mogao iskoristiti u svom novom filmu, on je odgovorio da sada još ne može odgovoriti na to pitanje. ‘Sve što sam ikada vidio pod vodom ulazi u maštu i pretvara se u stvari o kojima onda pišem.’

Cameron je na putu do Marijanske brazde, na njezinu dnu i na povratku ukupno sedam sati. Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Plovilo je funkcioniralo besprijekorno, izuzev neobjašnjenog kvara na hidraulici robotske ruke podmornice koja je Camerona spriječila da uzme više bioloških i geoloških uzora.

Cameron, redatelj ‘Bezdana’, ‘Titanica’ i ‘Avatara’, odlučio se na ovu ekspediciju kako bi ‘saznao više i bolje shvatio taj u velikoj mjeri nepoznat dio planeta’, prenosi National Geographic. On dosad ima 72 zarona u svojoj istraživačkoj karijeri, uključujući 12 oko Titanica, također s podmornicom ‘Deepsea Challenger’.

Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi, i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski mu kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom ‘Trieste’ u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku Zemlje 23. siječnja 1960. godine