Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Glasan seks ponekad ima gore posljedice od same neugode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija objavljena u stručnom časopisu Current Biology je dala potpuno novo značenje izreci 'uhvaćeni na djelu'.

Znanstvenici su primijetili da šišmiši svoj sonar mogu koristiti na muhama koje su usred parenja. Ispada da glasan seks može imati puno gore posljedice od same neugode. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija Jedna petina sisavaca su šišmiši. Doznajte zašto! Slika nije dostupna Provjereno, Nova TV, četvrtak u 22.00 sati VIDEO: Novinarku ugrizla ce-ce muha!

I prije se sumnjalo da parenje može dovesti životinje u opasnost od predatora, no za to nisu imali empirijske dokaze. Do sada.

>> Mužjaci si zbog ženki otkidaju genitalije

Znanstvenici su također znali da šišmiši vole jesti muhe, no nikako nisu mogli dokučiti kako ih te noćne životinje mogu uhvatiti. Jer muhe, poput ljudi, tijekom noći spavaju. To ih čini potpuno nevidljivima za šišmiše koji se i pri lovu koriste - eholociranjem.

No muhe, baš poput ljudi, osim što spavaju po noći rade i one druge stvari. Studija, koju je proveo Stefan Greif s Instituta za ornitologiju Max Planck, proučavala je šišmiše koji žive blizu grada Marburga u Njemačkoj. Primijetio je da muhe za vrijeme parenja emitiraju akustične signale. Oni najvjerojatnije potječu od lepršanja krilima muških pripadnika koji na taj način privlače ženke. Šišmiši su naučili prepoznati ove signale i to im omogućava da 'glasne parove' uhvate na prepad i osiguraju si poneku poslasticu.

Kako bi potkrijepili svoje sumnje dokazima znanstvenici su u staju postavili kamere. Njihove snimke pokazuju da muhe vrlo nerado lete noću (iz očitog razloga) i da šišmiši gotovo nikad ne napadaju muhe koje samo hodaju na stropu. No, nakon što započne seksualni odnos rizik da budu pojedene dramatično raste.

Cijelu studiju možete pročiteti ovdje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene