Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U životu muških paukova dođe vrijeme za seksualni odnos i moguće otkidanje genitalija. No, znanstvenike su zbunili oni koji to rade namjerno.


Znanstvenici su se dugo pitali zašto neki mužjaci paukova sami žrtvuju svoje genitalije, a odgovor su našli u nizu eksperimenata. Znanstveni tim predvođen bihevioralnim ekologom Daiqin Li na nacionalnom sveučilištu u Singapuru proučavao je vrstu mrava Nephilengys malabarensis.

Vezani članci Crna udovica Crna udovica ugrizla dječaka u vrtiću, hitno prebačen u bolnicu Australski pauk U zadnji tren spazila dlakavu neman: Zamalo ju je ostavilo srce pa je potražila pomoć na Facebooku

Mužjaci su puno manji od ženki, a ženke ih tijekom parenja često pojedu ili samo ubiju. Prije ovog čina spolnog kanibalizma, od kojeg neki mužjaci uspiju pobjeći, muški spolni organ, pipak, je slomljen i nalazi se u ženci. Ženke nekada same otkinu pipak, ali u tome sudjeluju i mužjaci koji se obično rađaju s dva pipka.

>> Evo kako ćete zavoljeti paukove!

Znanstvenici su za svoje istraživanje koristili 25 mužjaka 'djevaca' te su ih stavili na mreže na kojima su ih čekale ženke. Parili su se svi paukovi, od kojih su 22 potpuno ostala bez pipaka i tri sa djelomično oštećenim genitalijama, piše The Guardian.

Udaljenim parenjem mužjaci spašavaju život

Znanstvenici su nakon toga uočili da je samo trećina sperme ušla u ženke, dok je ostatak ostao u odlomljenim genitalijama. Daljnja istraživanja su pokazala da ženka primi više spreme što je pipak duže u njoj, što povećava šanse za oplodnju.

Dr. Li rekao je da je nejasno kako slomljeni pipci nastavljaju osjemenjivati ženku, bez obzira što više nisu na mužjaku. Li vjeruje da su mužjaci paukova evoluirali te sami otkidaju pipke koji i nakon toga mogu oploditi ženku, čime izbjegavaju da ih ženke tijekom odnosu pojedu. 'Parenje je vjerojatno evoluiralo u udaljeno parenje zbog sukoba interesa između mužjaka i ženki, kao prilagođavanje agresije ženki prema mužjacima, dužeg vremena parenja i smanjenja broja slučajeva spolnog kanibalizma', objansio je Li.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju