Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspiracija stara pola stoljeća

FOTO: Toliko o originalnom dizajnu Applea...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi će reći kako je Apple upravo inovativnim dizajnerskim rješenjima osvojio naklonost tržišta i milijuna korisnika u posljednjih 15 godina. No, je li tome tako?

Linija proizvoda njemačkog proizvođača Brauna imala je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća vrlo inovativan dizajn, no početkom 2000-ih, Apple je napravio eksploziju na tržištu upravo na dizajnu, koji u najmanju ruku podsjeća na Braunove proizvode. Postavlja se pitanje jesu li pokojni Steve Jobs i Johnatan Ive, stariji potpredsjednik industrijskog dizajna u Appleu zapravo inspiraciju crpili upravo iz dizajnerskih rješenja njemačke tvrtke?

Pročitajte i ovo Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe" Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

>> Kinezi kopirali iPhone i namjeravaju tužiti Apple zbog kršenja patenata!

Vizualni dokazi prikazani na fotografijama govore više nego dovoljno i bez dodatnog objašnjenja. Kad se pojavio iPod 2001. godine, bilo je to i pravo dizajnersko otkriće, no njegova sličnost s Braunovim T3 džepnim radijom iz 1958. godine jednostavno je frapantna. No to nije jedini primjer.

1998. godine Apple je lansirao iMac računalo, koji je preokrenuo poslovanje Applea, koji se tada nalazio u problemima. To računalo dizajnirao je Ive, a njegov dizajn osigurao mu je status dizajnerskog gurua. No, Ive je već otprije priznao kako mu je velik dizajnerski uzor rad Dietera Ramsa, koji je bio dizajner u Braunu punih 30 godina. čak je napisao i predgovor u Ramsovoj knjizi 'Što je moguće manje dizajna'.

'Ono što su Dieter Rams i njegov tim uspjeli napraviti, jest proizvodnja na stotine prekrasno osmišljenih i dizajniranih uređaja: proizvoda koji su prekrasno napravljeni u velikim količinama i koji su naširoko prihvaćeni', napisao je Ive u tom predgovoru.

Daily Mail prenosi kako Rams Appleove proizvode i riječi hvale Ivea, shvaća zapravo kao kompliment, a ne kao krađu. No, u Appleu imaju puno manje razumijevanja za komplimente kad su druge tvrtke u pitanju (primjerice Samsung). Kad vide potencijalnu kopiju svojeg dizajna, tužbe pršte na sve strane.

Pogledajte priložene fotografije usporedbe Braun i Apple proizvoda pa procijenite sami, je li Ive običan plagijator, ili dizajnerski genijalac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene