Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prvi vidljiv dokaz

FOTO Snimljeni udari meteorita u Saturnovo prstenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina letjelica Cassini snimila je po prvi put direktno sudar meteorita sa prstenovima Saturna.

Saturnovo prstenje postalo je, pored Zemlje, Mjeseca i Jupitera, još jedan nebeski objekt na kojem astronomi, kako profesionalci, tako i amateri, mogu vidjeti meteorite kako padaju ili udaraju u njih, prenosi NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wow! Saturnovi mjeseci kakve još niste vidjeli u režiji hrvatskog astrofotografa amatera Slika nije dostupna Za bonus probajte pogoditi i mjesec FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana?

>> Nevjerojatno OTKRIĆE: Sa Saturnovih prstenova pada kiša!

Sunčev sustav prepun je malih objekata koji se njime kreću velikom brzinom. Meteoriti koje je snimila letjelica Cassini, procjenjuju se da su bili veličine od jednog centimetra do nekoliko metara.

Znanstvenicima je trebalo dugo vremena da razaznaju tragove, koje je ostavilo devet meteorita 2005., 2009. i 2012. godine. Detalji njihovih opažanja objavljeni su u časopisu Science.

Cassini je dosad pokazao kako su Saturnovi prstenovi vrlo efektan detektor raznovrsnih fenomena, koji se javljaju u susjedstvu tog, drugog po veličini, divovskog planeta u našem sustavu.

'Mi smo znali da meteoriti konstantno udaraju u Saturnovo prstenje, ali nismo znali koje su veličine ili koliko često se to događa', rekao je Matt Tiscareno, autor studije koja proučava taj fenomen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene