Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star 2 milijarde godina

Znanstvenici zbunjeni: S kojeg je planeta ovaj misteriozni kamen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su analizama utvrdili da je kamen najsličniji stijenama na Merkuru, ali nisu sasvim sigurni da je na Zemlju doletio baš s tog planeta.

Čini se da je Maroko postao središnja lokacija za preprodaju raznog kamenja koje je na Zemlju dospjelo iz svemira. Nakon nedavne vijesti o pronalasku dvije milijarde godina starog crnog meteorita s Marsa, sada stiže vijest o misterioznom zelenkastom predmetu, kupljenom na jednom marokanskom bazaru prošle godine, za kojeg je prodavač tvrdio da također potječe s Marsa.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Slika nije dostupna 'Imaju puno sreće' Meteorit im probio krov kuće

>> VIDEO Pogledajte kako bi izgledao ZELENI Mars

Njemački kolekcionar Stefan Ralew dao ga je znanstvenicima na analizu i ispalo je da bi kamen, koji je inače bio razmrvljen u 35 komadića, mogao zapravo potjecati s Merkura, što bi bio prvi meteorit pronađen s tog planeta na Zemlji. Utvrđeno je da je star oko četiri i pol milijarde godina te da je njegov kemijski sastav najsličniji sastavu stijena na Merkuru.

Kako piše Wired, stručnjaci na Sveučilištu u Washingtonu predvođeni geologom Anthonyjem Irvingom kamenu su dali ime NWA 7325, a svrstali su ga u skupinu ahondrita - asteroida nastalih duboko u kori nekog svemirskog tijela ili planeta.

Ahondriti su na Zemlju dosad uglavnom stizali s asteroida Veste, drugog najvećeg tijela u Asteroidnom pojasu ili s Marsa, ali čini se da to nije slučaj s NWA 7325, kod kojeg su, istina, uočeni niži magnetski intenzitet te više koncentracije kalcija, magnezija i kroma, ali upadljiv je izostanak željeza.

Izuzimajući nedostatak željeza, Ovakav sastav najvećim dijelom podsjeća na ono što je NASA-ina letjelica Messenger dosad otkrila analizirajući površinu Merkura. Moguće je da je prije nekoliko milijarda godina ogromno tijelo tresnulo u Merkur i, s većom količinom drugog materijala, izbilo i NWA 7325, koji je, unatoč snažnoj privlačnoj sili 'obližnjeg' Sunca, uspio doletjeti do Zemlje. No, Irving iznosi i drugu mogućnost, da je misteriozni zeleni kamen stigao s nekog drugog tijela, koje tek nalikuje Merkuru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene