Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamen s Crvenog planeta otkupljen je od jednog trgovca meteoritima u Maroku, a znanstvenici su analizom utvrdili da sadrži deset puta više molekula vode od drugih marsijanskih meteorita koje su dosad imali priliku vidjeti.


Znanstvenici su nedavno u Maroku naletjeli na meteorit koji je na Zemlju stigao s Marsa, a procjenjuju da je stariji od dvije milijarde godina. Crni kamen veličine bejzbolske loptice i mase manje od pola kilograma otkupljen je od jednog trgovca meteoritima, a detaljnim je istraživanjem otkriveno da je u njegovom sastavu deset puta više molekula vode nego u dosad promatranim marsijanskim meteoritima.

>> Kinezi će saditi kupus na Marsu!

Vezani članci Slika nije dostupna Senzacija u svemiru: NASA došla do novih otkrića?! Slika nije dostupna FOTO Nova fotografija s Marsa otvorila brojna pitanja

Taj podatak ide u prilog teoriji da je Mars u svojim mlađim danima bio prekriven vodom. 'Moguće je da je ovaj meteorit nastao u tranzicijskom periodu, kada je Mars počeo gubiti svoju atmosferu i kada se voda počela povlačiti s njegove površine', rekao je geolog Carl Agee s University of Mexico u SAD-u, prenosi Mashable.

Istraživači su kamenu dali i ime, zovu ga Crnom ljepoticom, a Andrew Steele s Carnegie Institutiona u Washingtonu kaže da je u njemu pronađeno i nešto ugljika, ali ističe da je u kamen najvjerojatnije dospio uslijed geoloških, a ne bioloških aktivnosti. Steele, inače, surađuje s NASA-inom misijom Curiosity i nada se da će uskoro moći dodatno analizirati Crnu ljepoticu instrumentima poput onih kojima je opremljen rover što trenutno proučava Crveni planet.

Jedini stariji 'komad' Marsa na Zemlji je otkriven 1996. godine na Antarktici. Riječ je o meteoritu starom čak četiri milijarde godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook