Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autonomni povratak u atmosferu

FOTO Ovo je novi NASA-in projekt!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inženjeri NASA-e započeli su s testiranjem jedne stare ideje - kako staviti rotor na svemirsku kapsulu kako bi povratak na Zemlju bio poput slijetanja helikoptera.

Rezultat tog testiranja mogla bi biti svemirska letjelica koja bi bila pokretljivija prilikom povratka na Zemlju, za razliku od sadašnjih modula, koji se na Zemlju vraćaju padobranom, nakon povratka iz svemira.

Pročitajte i ovo Nesreća u adrenalinskom parku GROZNE SCENE VIDEO Užas u tematskom parku: Na kapsuli pukla sajla, zabili se u zid i ostali visjeti u zraku Gužve u Zagrebu - 4 "Nebriga gradske vlasti" "Ovo je za ostavke, čisti fušeraj!": Prometni stručnjak otkriva goleme greške zbog kojih je nastao kaos na Jadranskome mostu i kako se to moglo izbjeći

>> VIDEO: NASA-in satelit snimio neobičan objekt na Mjesecu

Ideja s rotorom je da letjelici da mogućnost mekog i autonomnog slijetanja po povratku u atmosferu. Međutim, taj rotor ne bi imao pogon kao klasični helikopter, već bi ka pogonilo vrlo jako strujanje zraka prilikom pada prema tlu. metoda je to koja je podosta nalik autorotaciji, kojom se piloti helikoptera koriste za slijetanje ukoliko im otkaže motor. Nakon nekoliko desetaka sati vježbe, pilot na taj način može napraviti vrlo mekano i točno slijetanje koristeći samo autorotaciju.

NASA-ini inženjeri za svoja testiranja modula s rotorom koriste zgradu za sastavljanje raketa u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, gdje imaju mogućnost testirati umanjeni prototip puštanjem s visine od gotovo 150 metara. 'Svrha testiranja je proučiti kako postići da se rotor počne sam od sebe okretati', istaknuo je Jeff Hagen, NASA-in inženjer, a prenosi Wired.

U NASA-i se nadaju kako bi ta metoda, ako uspije, astronautima mogla pružiti mogućnost da slete bilo gdje u svijetu po povratku na Zemlju, a ne više samo u more.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene