Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podivljali uragan

FOTO Na Saturnu snimljen monstruozni vrtlog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatna oluja koja razvija vjetrove brže od 500 kilometara na sat ima promjer oka od čak dvije tisuće kilometara. Snimila ju je letjelica Cassini na Saturnovom sjevernom polu.

Na Saturnu je snimljen zapanjujući uragan koji divlja po tamošnjem sjevernom polu razvijajući vjetrove brzine do čak 530 kilometara na sat. S udaljenosti od oko 420.000 kilometara 'ulovili' su ga aparati letjelice Cassini, koja već godinama proučava prstenasti planet i njegove satelite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nema sumnje NAPOKON POTVRDA Enceladus ima globalni ocean! Slijedeći korak - ima li i života? Slika nije dostupna Za bonus probajte pogoditi i mjesec FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana?

Kako javlja BBC, oko oluje ima promjer od čak dvije tisuće kilometara i da se kojim slučajem takav monstruozni vrtlog nađe na Zemlji, u njega bi stala površina čak 12 Velikih Britanija.

>> Nevjerojatno OTKRIĆE: Sa Saturnovih prstenova pada kiša!

Stručnjaci ne znaju kada je uragan nastao, s obzirom da je Saturnov sjeverni pol od Cassinijeva dolaska 2004. godine bio u mraku. Tek ga je nedavno obasjalo sunce pa je i Cassini mogao tek sada snimiti što se ondje događa.

Jedna godina na Saturnu traje oko 29 zemaljskih godina, a posljednji je put snimku njegova krajnjeg sjevera na Zemlju poslao Voyager 2, koji je pored planeta proletio davne 1981. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene