Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Društvena mreža Facebook obustavila je nakon žestokih kritika spornu funkciju prepoznavanja lica među korisnicima u Europi.


Facebook je poručio da će do 15. listopada izbrisati sve dosad skupljene biometrijske podatke korisnika, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka, a prenosi njemačka televizijska mreža ARD.

Prepoznavanje lica u Europi već sada nije moguće, navodi se u priopćenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka međutim smatraju da banka podataka s biometrijskim podatcima milijuna korisnika krije nemjerljiv potencijal za zloporabu i zatražili su da se korisnici prije mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Vezani članci Amber Rose Imena djece tetovirala je na čelo, ali ne obazire se na kritičare koji kažu da se time unakazila Presley Gerber Sin slavnog top-modela bio je pravi komad, no upropastio je izgled i karijeru nepromišljenim potezom

>> Pogledajte kako točno Facebook prati vaše aktivnosti na internetu

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu s europskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena. 'Nadamo se da ćemo i europskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat', priopćio je Facebook.

Irski državni ured za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebooka u Europi, jer je tvrtka odabrala Irsku za svoje europsko sjedište. Ured je u petak objavio najnovije nadzorno izvješće na 200 stranica, u kojemu iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primjedbe iz prosinca 2011. godine. Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook