Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogledajte koji su rizični faktori Appleova poslovanja koji bi u budućnosti mogli uzrokovati probleme i veliki pad ove kompanije


Iako je Apple trenutno najvrjednija kompanija na svijetu s tržišnom vrijednosti od 559 milijardi dolara, postoji jako veliki broj scenarija koji mogu utjecati na probleme s poslovanjem ove kompanije i, kako kažu na Business Insideru, na njeno – uništenje. S obzirom da javne kompanije moraju objasniti potencijalne rizične faktore u poslovanju, posljednji Appleov izvještaj koji je dostupan na internetu pokazuje s kojim bi se problemima mogli susresti u budućnosti i koji bi mogli ugroziti njihovo poslovanje.

Vezani članci Aspirin štetniji od očekivanog - 6 Lijek popularan među starijima ima puno više štete nego koristi. Liječnici otkrili da uzrokuje krvarenja: ''Mislim da je itekako značajno'' Imaš pravo, ostvari ga Ostavili ste mladost u redu za šalter, izgubili se u šumi papira, a onaj jedan je na kraju ipak falio? Niste ostvarili neko svoje pravo? Možda mi možemo pomoći...

Apple je dosegnuo svoj vrhunac – sada slijedi pad?

Prvi i najveći problem jest onaj koji muči sve kompanije – globalna gospodarska situacija koja bi se mogla dodatno pogoršati i negativno se odraziti na burzu i kompanije na njoj, porasle bi cijene i nezaposlenost, što bi utjecalo na kupovnu moć korisnika koji više ne bi kupovali Appleove gadgete.

Drugi potencijalni problem jest što bi, umjesto Appleovih proizvoda, ljudi mogli početi kupovati 'jeftine gadgete koji kopiraju Appleove uređaje' – dodaju kako ulažu jako puno novca u dizajn i razvoj svojih proizvoda, a njihovi konkurenti mogu izbjeći te troškove kopiranjem proizvoda koje onda mogu prodavati po puno nižoj cijeni.

Treći problem su Appleovi dizajneri zahvaljujući kojima su njihovi proizvodi poput iPhonea i iPada te iOS operativnog sustava 'dizajnerski superiorni' u odnosu na konkurenciju te ih moraju konstantno poboljšavati kako bi zadržali svoju prednost pred konkurencijom – ako dizajneri podbace, Apple je u nevolji.

Sljedeći potencijalni problem jest ako u kompaniji više ne budu mogli ispravno procijeniti koje proizvode korisnici žele – Apple je u posljednje vrijeme razvio proizvode poput iPoda, iPhonea i iPada za kojima je postojala velika potražnja korisnika te, ako žele zadržati i poboljšati lidersku poziciju na kojoj se trenutno nalaze, korisnicima i dalje moraju nuditi napredne uređaje za koje će postojati velika potražnja. Još jedan od problema jest povećanje cijena komponenata jer Apple komponente nabavlja od jednog ili malog broja kompanija pa postoji mogućnost da oni podignu cijene komponenata – s obzirom da Apple nema alternativu, morali bi pristati na povećanu cijenu komponenti.

Velike promjene u Appleu: Odlazi krivac za debakl s kartama u iOS-u!

Također, kako se Appleovi uređaji proizvode u Aziji, politički nemiri u zemljama na tom kontinentu, prije svega Kini, mogli bi dovesti do problema s proizvodnjom – na što bi mogli utjecati i drugi faktori poput prirodnih katastrofa, štrajkova, bolesti, vojnih akcija i slično.

Popis potencijalnih problema koje su nabrojali u ovoj kompaniji prilično je velik, a od ostalih stvari s tog popisa treba izdvojiti i mogućnost da filmaši i diskografi prestanu licencirati svoj sadržaj na iTunesu, potencijalne tužbe za kopiranje i kršenje patenata, developeri bi mogli prestati s razvojem aplikacija, 'bugovit' gadget zbog kojeg bi izgubili reputaciju i na čiji bi popravak potrošili puno novca, gubitak najboljih zaposlenika koji bi mogli prijeći u konkurentske kompanije poput Googlea i Amazona, teroristički napadi, hakiranja koja bi ugrozila privatnost korisnika i ugrozila ugled kompanije itd.

Iako neki analitičari već neko vrijeme smatraju da je Apple dosegnuo svoj vrh i da im u budućnosti slijedi pad jer na tržištu više ne mogu ponuditi inovativne uređaje kakvi su bili iPod, iPhone i iPad i koji su utjecali na ovakav rast kompanije, u Appleu trenutno nema razloga za zabrinutost jer očekuju još jedan rekordan financijski kvartal na krilima iPhonea 5 i novih modela iPadova. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju