Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Enigma

Evo zašto mobitel vibrira, a nema poruke niti poziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li onaj osjećaj kada vam mobitel vibrira, a nema ni poziva ni poruke? Potražili smo odgovor zašto se to događa.

Ovo vam se već sigurno dogodilo osjetili ste vibraciju u džepu, ali kad ste pogledali na mobitel nema propuštenog poziva, nema poruke, čak niti e-maila. Bez brige ovo se događa i drugima, niste ludi.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić Afera nad aferama Josipa Pleslić traži zaštitu SOA-e, MUP-a, Ministarstva... Njezin odvjetnik za Dnevnik Nove TV kaže: "Ona prolazi torturu" Grafiti na Mimari Inspiracija za grafite FOTO "Di si radosti" i "Di si lipa": Pogledajte grafite koji su osvanuli u Zagrebu

Prema jednoj znanstvenoj studiji u SAD-u čak 68 posto ispitanika osjetilo je tu fantomsku vibraciju. Od njih 87 posto osjeća ih jednom u tjednu, a 13 posto nesretnika doživi ih svakodnevno. 'Znam onako osjetiti, mislim da mi zavibrira, ali pogledam ja, mislim da 'zabrijem' u glavi', rekao nam je jedan korisnik.

'To većinom u tramvaju kad sam se vozila, pa to je od tramvaja, nemam pojma, kaže druga korisnica. Dio znanstvenika uvjeren je da vibracije uopće nisu fantomske i da su fizička stimulacija slična onoj kada je telefon blizu zvučnika. Elektromagnetsko polje moglo bi stimulirati mišiće i tako izazvati njihovo grčenje. Što shvaćamo kao vibraciju mobitela.

Psiholozi imaju drugo objašnjenje. 'Ono što se može pretpostaviti, da je to nekakav izvor stresa. Stalno smo u nekakvom iščekivanju ako smo vrlo često na mobitelu i stalno nekakve informacije dobivamo putem njega, znači to stalno očekivanje pa onda sve to skupa dovodi do toga da osjetimo i ono što se zapravo nije dogodilo', kaže psihologinja Tatjana Gjurković.

Zasad nema dokaza da fantomske vibracije štete ljudskom organizmu, ali bez brige, ako vam i dalje smetaju postoje načini kako ih izbjeći. Neki su to riješili isključivanjem vibracije na mobitelu, a jedno je od rješenja promjena lokacije na kojoj ga držite. U krajnjem slučaju uvijek vam ostaje opcija da kupite novi mobitel.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene