Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomicanje granica

Biolozi klonirali prvi ljudski embrij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isti proces pomoću kojeg je klonirana ovca Dolly 1996. godine, uspješno je proveden na ljudskom embriju.

Koristeći samo DNK iz stanica kože osobe, znanstvenici su uspjeli napraviti embrijski klon te osobe. U budućnosti, takav klon bi se mogao koristiti kao izvor matičnih stanica u striktno personaliziranim terapijama, koje koriste DNK istih ljudi nad kojim bi se provodile.

Pročitajte i ovo Leonard Mack nije gubio nadu Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati" Slika nije dostupna 'Mogu klonirati neandertalca' Ugledni genetičar traži ženu koja bi rodila neandertalca

>> Ugledni genetičar traži ženu koja bi rodila neandertalca

Jednostavnije rečeno, probajte zamisliti malu 'farmu' vaših embrija vas samih, iz kojih liječnici ubiru potrebne stanice za vašu terapiju.

Embrij se nije u potpunosti razvio

S druge strane, tako nastali klon embrija, teško da bi se ikad mogao razviti u čovjeka, tvrde tim biologa s Tajlanda, koji je i napravio prvi embrij klon čovjeka. Magazin Nature piše kako ti znanstvenici planiraju objaviti i detaljnu studiju u budućnosti, u kojoj bi se objasnilo zašto se njihov klonirani ljudski embrij nikad ne bi mogao razviti u čovjeka.

Prethodno kloniranju ljudskog embrija, isti postupak je proveden s majmunima, ali embrij se uvijek raspao i umro, prije nego li se uspio potpuno razviti.

'Dok otkrića u nuklearnom prijenosu somatskih stanica često vode do javnih rasprava oko etike kloniranja ljudi, takvo što nije bio naš fokus i ne vjerujemo kako će se naše otkriće koristiti kao napredak u mogućnosti reproduktivnog kloniranja', istaknuo je Shoukhrat Mitalipov, vodeći znanstvenik u timu biologa koji je uspio napraviti prvi klon ljudskog embrija. Mitalipov proučava stanice i razvoj stanica na Sveučilištu u Oregonu.

Ista tehnika kao i kod Dolly

Tehnika koju je Mitalipov tim koristio istovjetna je onoj kojom je klonirana ovca Dolly. Uzeli su jezgru ljudske stanice u kojoj je očuvan DNK i transplantirali je u jajašca kojima je odstranjen njihov genetski materijal. Tako oplođena jajašca uzgajali su nekoliko dana i ubirali novonastale stanice i napravili koloniju stanica, koja se stabilno reproducirala.

Tim postupkom sada postoje dva načina kako napraviti personalizirane matične stanice. Istraživači su već ranije uspjeli razviti matične stanice iz stanica kože odrasle osobe, jedino što za njihov uzgoj nije potrebno kreirati ljudske embrije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene