Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz 1885. godine!

AUDIO Poslušajte originalni glas izumitelja telefona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta uspješno je identificiran glas izumitelja telefona, Alexandera Grahama Bella, iz snimke koju je napravio 1885. godine na voštanom disku.

'Poslušajte moj glas, Alexander Graham Bell', kaže glas na snimci, koju drži Institu Smithsonian i koja je jedna od najranijih audio snimaka u posjedu tog instituta, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna Maltretiranje djevojke u Splitu napale je dvije žene Djevojke su uhićene: Društvenim mrežama širi se video maltretiranja djevojke u Splitu

>> U 91. godini preminuo izumitelj barkoda

Bell je snimku napravio 15. travnja 1885. godine, u svojem laboratoriju Volta u Washingtonu. 'Identificiranje glasa Alexandear Grahama Bella, čovjeka koji nam je omogućio služanje glasova drugih preko žice, velik je trenutak u proučavanju povijesti', rekao je direktor nacionalnog muzeja američke povijesti, John Gray.

Disk na kojem se nalazi audio snimka, preslab je da ga se moglo pustiti putem gramofona pa je razvijen alternativni sustav za njegovo reproduciranje, kojeg su razvili US Library of Congress i Lawrence Berkeley National Laboratory. Sustav kojeg su razvili upotrebljava 3D kameru i svijetlost, koji u kombinacijizapis na disku pretvaraju u zvuk.

Isto tako, na jednoj od snimaka identificiran je i glas Alexandera Melvilla Bella, oca izumitelja telefona. Ta snimka datira iz 1881. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene