Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astronomi zbunjeni

Otkrili planet toliko velik da nisu sigurni je li to uopće planet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uočili nebesko tijelo za koje nisu sigurni je li se radi o ogromnom egzoplanetu ili smeđem patuljku (tip zvijezde).

Kappa And b je snimljeni objekt u pitanju, koji je čak 13 puta veći od našeg Jupitera i vrti se oko zvijezde koja je 2,5 puta veća od našeg Sunca, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Astronomi potvrdili Da, doista postoji!

>> Pretražujući svemir naišli na 'novu Zemlju'?

Međunarodni tim astronoma do otkrića je došao promatrajući naše bliže galaktičko susjedstvo putem teleskopa Subaru, a zasad pronađeno nebesko tijelo stavljaju u kategoriju super-Jupitera. Egzoplanet se nalazi oko 170 svjetlosnih godina od Zemlje.

Planet je uočen u orbiti oko mlade zvijezde Kappa Andromede, koja je stara tek 30 milijuna godina, što je nasuprot pet milijardi godina starosti našeg Sunca, pravo zvjezdano 'dojenče'.

No zvijezde poput Kappa Andromede zanimljive su astronomima i zbog razloga što njihovi planeti, koji su isto tako mladi, još uvijek imaju višak topline od procesa njihovog formiranja pa ih je lakše uočiti.

Ako u korelaciju uzmemo udaljenost planeta od Sunca u našem sustavu, Kappa And b od matične zvijezde je udaljena 1,8 puta više nego primjerice planet neptun od Sunca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene