Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apple u ofenzivi

Appleov pohod na novo tržište: iPhoneom ćemo upravljati kućanskim aparatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple bi sljedećeg mjeseca trebao predstaviti platformu za upravljanje pametnim kućama i kućanskim aparatima

Google je prije nekoliko mjeseci iznenadio brojne analitičare kada su najavili kupovinu kompanije Nest, koja proizvodi termostate i detektore dima koju su platili nevjerojatnih 3,2 milijarde dolara. Iako je riječ o iznimno velikoj cifri, ekipa u Googleu svjesna je da, nakon pametnih telefona, satova i naočala, budućnost pripada pametnim kućama i kućanskim uređajima poput termostata, frižidera, mašina za pranje robe i suđa itd.

Za ovo je Google iskeširao 3,2 MILIJARDE DOLARA!

Čini se da su veliki potencijal ovog tržišta prepoznali i u Appleu te bi, prema informacijama koje su prenijeli na CNN-u, ova kompanija na nadolazećoj WWDC konferenciji trebala predstaviti softver za upravljanje pametnim i povezanim kućama koji će korisnicima omogućiti da putem iPhonea upravljaju kućanskim uređajima, sigurnosnim sustavom, svjetlima i slično.

Apple je ranije na ovim konferencijama predstavljao prve modele svojih telefona te, u posljednje vrijeme, nove verzije softvera za računala i iOS uređaje, a sada bi u prvom planu mogla biti platforma za upravljanje pametnim kućanskim uređajima te će se Tim Cook i ekipa na ovom tržištu boriti s kompanijama s kojima već 'ratuju' na tržištima pametnih telefona, tableta i računala – Googleom, Samsungom i LG-om.

Iz Samsunga su ranije ove godine najavili kako će u budućnosti, zahvaljujući pametnim kućanskim uređajima poput frižidera, televizora i mašina, kuće i kućanski aparati 'razumjeti naše potrebe' te ćemo s njima moći jednostavno upravljati putem pametnih telefona ili satova. Npr. prije povratka kući s posla sa samo par dodira prstom po ekranu telefona moći će se namjestiti temperatura u kući, staviti prati roba ili čak uključiti pećnica, a sličnu je tehnologiju nedavno predstavio i LG s čijim se kućanskim uređajima možete doslovno dopisivati.

Što se Applea tiče, ova je kompanija već predstavila CarPlay tehnologiju koja omogućuje obavljanje poziva, slanje poruka i upravljanje navigacijom u automobilima putem glasovnog pomoćnika Siri, a čini se da će se takva tehnologija za upravljanje uređajima uskoro moći koristiti i u kućama tako da ćemo aparatima moći upravljati putem telefona ili također glasom.

Pametni uređaji: Evo kako izgleda dopisivanje s – frižiderom!

Na razvoju uređaja kojima će se moći upravljati s iPhoneom i iPadom (a možda i s nadolazećim iWatchom) Apple će surađivati s nekim velikim svjetskim kompanijama, ali imena tih kompanija još nisu poznata. Neki se analitičari pitaju uključuje li ovaj Appleov projekt i njihov toliko spominjani pametni televizor iTV o kojem se nakon smrti Stevea Jobsa puno pričalo, ali do sada je sve ostalo samo na glasinama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene