Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Apple bi sljedećeg mjeseca trebao predstaviti platformu za upravljanje pametnim kućama i kućanskim aparatima


Google je prije nekoliko mjeseci iznenadio brojne analitičare kada su najavili kupovinu kompanije Nest, koja proizvodi termostate i detektore dima koju su platili nevjerojatnih 3,2 milijarde dolara. Iako je riječ o iznimno velikoj cifri, ekipa u Googleu svjesna je da, nakon pametnih telefona, satova i naočala, budućnost pripada pametnim kućama i kućanskim uređajima poput termostata, frižidera, mašina za pranje robe i suđa itd.

Za ovo je Google iskeširao 3,2 MILIJARDE DOLARA!

Vezani članci Slika nije dostupna Jobs je odbio ponudu koja ga je možda mogla spasiti od smrti Slika nije dostupna Motorola odustala od tužbe protiv Applea

Čini se da su veliki potencijal ovog tržišta prepoznali i u Appleu te bi, prema informacijama koje su prenijeli na CNN-u, ova kompanija na nadolazećoj WWDC konferenciji trebala predstaviti softver za upravljanje pametnim i povezanim kućama koji će korisnicima omogućiti da putem iPhonea upravljaju kućanskim uređajima, sigurnosnim sustavom, svjetlima i slično.

Apple je ranije na ovim konferencijama predstavljao prve modele svojih telefona te, u posljednje vrijeme, nove verzije softvera za računala i iOS uređaje, a sada bi u prvom planu mogla biti platforma za upravljanje pametnim kućanskim uređajima te će se Tim Cook i ekipa na ovom tržištu boriti s kompanijama s kojima već 'ratuju' na tržištima pametnih telefona, tableta i računala – Googleom, Samsungom i LG-om.

Iz Samsunga su ranije ove godine najavili kako će u budućnosti, zahvaljujući pametnim kućanskim uređajima poput frižidera, televizora i mašina, kuće i kućanski aparati 'razumjeti naše potrebe' te ćemo s njima moći jednostavno upravljati putem pametnih telefona ili satova. Npr. prije povratka kući s posla sa samo par dodira prstom po ekranu telefona moći će se namjestiti temperatura u kući, staviti prati roba ili čak uključiti pećnica, a sličnu je tehnologiju nedavno predstavio i LG s čijim se kućanskim uređajima možete doslovno dopisivati.

Što se Applea tiče, ova je kompanija već predstavila CarPlay tehnologiju koja omogućuje obavljanje poziva, slanje poruka i upravljanje navigacijom u automobilima putem glasovnog pomoćnika Siri, a čini se da će se takva tehnologija za upravljanje uređajima uskoro moći koristiti i u kućama tako da ćemo aparatima moći upravljati putem telefona ili također glasom.

Pametni uređaji: Evo kako izgleda dopisivanje s – frižiderom!

Na razvoju uređaja kojima će se moći upravljati s iPhoneom i iPadom (a možda i s nadolazećim iWatchom) Apple će surađivati s nekim velikim svjetskim kompanijama, ali imena tih kompanija još nisu poznata. Neki se analitičari pitaju uključuje li ovaj Appleov projekt i njihov toliko spominjani pametni televizor iTV o kojem se nakon smrti Stevea Jobsa puno pričalo, ali do sada je sve ostalo samo na glasinama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook