Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon stiže petica!

Apple danas predstavlja iPhone 5! Pogledajte što možemo očekivati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržišni analitičari i novinari predstavljanje iPhonea 5 nazivaju jednim od najvećih događaja za potrošačku elektroniku u povijesti

Prošle godine u listopadu svi su očekivali Appleovo predstavljanje iPhonea 5, prvog modela njihova telefona koji je trebao imati ekran veći od 3,5 inča, no umjesto toga dočekali smo nadograđeni iPhone 4S koji nije donio nikakve revolucionarne novosti, ali je ipak postao najprodavaniji pametni telefon na tržištu i Appleu donio milijarde dolara zarade. Danas je napokon došao dan kada će ova kompanija predstaviti iPhone 5, a mnogi poput novinara Bloomberga i Zdneta dolazak ovog telefona nazivaju 'jednim od najvećih događaja za potrošačku elektroniku u povijesti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet mu je godina tek Pogledajte razvoj iPhonea od 2007. do danas Slika nije dostupna Na tržištu SAD-a Galaxy S3 prestigao iPhone i postao najprodavaniji smartphone na tržištu!

'Novi iPhone mogao bi spasiti američku ekonomiju'

Tržište pametnih telefona uvelike se promijenilo u posljednjih nekoliko godina, dok se Appleov smartphone, barem kada je osnovni dizajn u pitanju, nije previše promijenio od njegova predstavljanja 2007. godine te, dok danas telefoni imaju ekrane dijagonale 4,5, 4,8 pa čak i više od 5 inča, iPhone i dalje ima 3,5 inčni ekran, što je za mnoge korisnike najveća mana ovog telefona.

To bi se danas napokon trebalo promijeniti te će šesta verzija Appleovog smartphonea napokon imati veći ekran – očekuje se dijagonala ekrana od 4 inča, telefon bi trebao biti malo tanji u odnosu na prethodnika, a vjerojatno možemo očekivati i jači hardver (procesor, grafika, bolja kamera...). Iako iz Applea nema nikakvih službenih informacija oko noviteta koje bi ovaj uređaj trebao donijeti, tržišni analitičari očekuju još dvije velike novosti – podršku za 4G LTE mreže, što će korisnicima ovog telefona omogućiti surfanje mobilnim mrežama velikim brzinama te NFC, tehnologiju za komuniciranje na malim udaljenosti koja se najviše koristi za mobilno plaćanje.

Zanimljivo je da se na internetu pojavila navodna reklama za iPhone 5 za koju mnogi kažu da je lažna, ali vjerojatno na najbolji način pokazuje što možemo očekivati od novog iPhonea – mada se u njoj ne spominje NFC.

Iako bi iPhone 5 trebao donijeti najveće promjene od prvog predstavljenog telefona prije više od pet godina, od ovog modela ipak ne treba očekivati nikakve revolucionarne novitete jer sve opcije koji bi novi Appleov smartphone trebao predstaviti, konkurencija već ima u svojim mobilnim uređajima – ekrani veći od 3,5 inča prisutni su već godinama, na tržištu imamo telefone sa snažnim hardverom i četverojezgrenim procesorima, kao i s podrškom za 4G LTE i NFC.

No, to sigurno neće spriječiti milijune Appleovih fanova da ponovno danima stoje u redovima pred trgovinama kako bi se među prvima dokopali svog telefona, a neka prva predviđanja kažu da ova kompanija samo do kraja rujna mogla prodati oko deset milijuna iPhonea – Gene Munster, analitičar iz Piper Jaffrayja kaže da je Samsungu trebalo oko 50 dana da proda prvih deset milijuna Galaxyja S3, a najoptimističnija predviđanja govore da bi tijekom cijelog prodajnog ciklusa iPhonea 5 (što se može razdužiti i na tri godine) ova kompanija mogla prodati više od 250 milijuna komada ovog smartphonea.

Pogledajte razvoj iPhonea od 2007. do danas

Na ZDnetu kažu da iPhone već sada ima milijunsku korisničku bazu koja je itekako zadovoljna svojim telefonom i većina korisnika pri potpisivanju novog ugovora ponovno planira kupiti iPhone, a pozivaju se i na jedno istraživanje koje su nedavno proveli na stranici Techbargains koje je pokazalo da je 22 posto korisnika Androida spremno odbaciti svoj trenutni smartphone i kupiti iPhone, dok isto tako razmišlja čak 38 trenutnih korisnika BlackBerryja.

Očekuje se da bi se iPhone 5, nakon današnjeg predstavljanja, u prodaji u SAD-u i nekim drugim većim tržištima trebao pojaviti 21. rujna, a nadamo se da će se do kraja godine moći kupiti i u Hrvatskoj.  

Na Dnevnik.hr-u ovdje možete uživo, večeras u 19 sati, pratiti predstavljanje iPhonea 5. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene