Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika očekivanja

'Novi iPhone mogao bi spasiti američku ekonomiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari u JP Morganu smatraju da bi odlična prodaja iPhonea mogla utjecati na porast američke ekonomije za čak pola postotnog boda.

Dolazak iPhonea 5 mogao bi spasiti ekonomiju SAD-a i osjetno utjecati na porast BDP-a u posljednjem kvartalu, objavili su u Washington Postu komentirajući predviđanja analitičara Michaela Ferolija iz JP Morgana. Ferolijeva računica je sljedeća – ako je prodajna cijena iPhonea 600 dolara po komadu, od čega pretpostavlja da oko 200 dolara otpada na uvozne komponente, svaki prodani iPhone doprinosi s oko 400 dolara američkom BDP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu! Slika nije dostupna Jeftina kopija punjača iPhone joj EKSPLODIRAO u ruci: Umalo izgubila vid!

Apple se sprema predstaviti iPhone 5

S obzirom da se procjenjuje da bi Apple tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala u toj zemlji mogao prodati oko osam milijuna iPhonea, Feroli kaže da će to američkoj ekonomiji donijeti 3,2 milijarde dolara u kvartalu, odnosno godišnje bi to iznosilo čak 12,8 milijardi dolara.

Prema njegovim predviđanjima prodaja iPhonea mogla bi povećati ekonomski rast SAD-a za između 0,33 posto pa sve do pola postotnog boda – na Washington Postu kažu da bi na taj način iPhone mogao sam spasiti američku ekonomiju u posljednjem kvartalu, a i novinari Reutersa vjeruju da bi utjecaj iPhonea 5 na ekonomiju zaista mogao biti značajan.

Naime, trenutne prognoze za rast američke ekonomije u posljednjem kvartalu 2012. godine kreću se oko dva posto, a ako bi tome dodali i dodatnih 0,5 posto koje bi navodno trebala donijeti prodaja iPhonea, taj bi rast mogao doseći puno boljih 2,5 posto.

Apple svojim fanovima poslao 'skrivenu poruku'?

Trenutno je teško govoriti o utjecaju novog iPhonea na porast američke ekonomije, no sigurno je da će prodaja iPhonea 5 donijeti Appleu milijarde dolara prihoda te se očekuje da će ovaj telefon ubrzo oboriti sve prodajne rekorde i postati najprodavaniji pametni telefon na tržištu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene