Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodbina uznemirena

Vlasti skrivaju informacije? Žrtve požara Grenfell Towera ne mogu se identificirati do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žrtve požara Grenfell Towera u Londonu koji je izbio 14. lipnja ne mogu se identificirati do kraja godine, rekla je rodbina nastradalih. Neke od obitelji bile su "jako uznemirene i ljute" tijekom sastanka s vlastima koje su ih trebale informirati o napretku.

Obitelji žrtava požara u Grenfell Toweru priopćeno je na sastanku s mrtvozornicom i policijom, da njihovi bližnji ne mogu biti identificirani do kraja godine. Privatni sastanak održan je u Olympia Londonu u West Kensingtonu, gdje su nazočili mrtvozornica dr. Fiona Wilcox i zapovjednik policijske uprave Stuart Cundy.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Lotifa Begum, koordinatorica dobrotvorne muslimanske pomoći koja je napustila sastanak, izjavila je kako su obiteljima rekli da "faza oporavka", gdje vlasti identificiraju tijela, može potrajati do kraja godine. Rekla je također i da su neke od obitelji na sastanku bile "jako uzrujane i ljute", a neke su morale i otići. Obitelj Jessice Urbano, koja je živjela na 20. katu zgrade, stigla je na sastanak noseći majice s natpisom "Sretan rođendan Jessie" uz sliku djevojčice budući da je bio njezin 13. rođendan.

Obitelji žrtava dočekale su jedni druge na ulazu, prije nego su ušli, a neke su uveli policijski službenici. Putem e-maila obitelji su pozvane na sastanak, a to je bila prilika da obitelji žrtava dobiju odgovore na neka pitanja. No, prije sastanka obitelji su obaviještene da se ne smiju izravno postavljati pitanja dr. Wilcox ili zapovjedniku Cundyju, a njihova su pitanja morala biti poslana e-poštom dan ranije prije 11 sati. Članovi obitelji nisu bili zadovoljni načinom na koji je sastanak organiziran.

"Mnoge obitelji bi voljele dobiti puno više vremena i informacija", rekla je gospođa Begum. Najmanje 80 osoba poginulo je ili nestalo nakon što je izbio požar 14. lipnja. Chris Imafidon napustio je sastanak i rekao kako se osjeća "uvrijeđen" što obitelji žrtava ne smiju izravno postavljati pitanja. "Zašto ne bismo postavljali pitanja ako nemate što skrivati?" pitao je gospodin Imafidon.

Njegov bliski prijatelj Mohamed Amied Neda živio je na 23. katu tornja. 57-godišnjak je pronađen izvan tornja i umro je od višestrukih ozljeda u skladu s padom. Imafidon je dodao da mnogi ljudi nisu znali za sastanak, koji se održao u utorak navečer, sve do ručka u ponedjeljak.

Napuštajući sastanak, rekao je kako mu je rečeno da se nakon toga više ne govori medijima. Također je kritizirao medije o ažuriranju informacija upućenih prijateljima i obiteljima žrtava. "Nakon čitanja, znate još manje", rekao je. "Nema ništa specifično za bilo koji slučaj, samo vam kažu općenitosti", dodao je Imafidon.

Nekoliko je obitelji napustilo sastanak nakon tri sata, no nije ni bilo jasno hoće li se sastanak i dalje odvijati, piše Independent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene