Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne smiruje se skandal oko zlostavljanja djece unutar Crkve.


61-godišnji Arthur Budzinski iz Wisconsina koji tvrdi da je bio zlostavljan od strane katoličkog svećenika, kaže da je sretan jer je Crkva napokon odgovorna za svoja djela, prenosi AP. On tvrdi da je bio više puta zlostavljan u školi  za gluhe St. John's, u predgrađu Milwaukeeja, od svoje 12 pa do 14 godine. Budzinski je jezikom znakova, koji je prevodila njgova kćer, policiji rekao za zlostavljanja, ali policija nije ništa poduzimala. Otac Murphy koji je radio u toj školi za gluhe, optužuje se za zlostavljanje 200 gluhih dječaka. U školi za gluhe je radio od 1950. do 1975. Umro je 1998. godine. Murphy je prebačen iz te škole u sjeverni Wisconsin, gdje je proveo ostatak života radeći u župama i školama.

Vezani članci Kardinal Jean-Pierre Ricard Kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu: "Prije 35 godina ponašao sam se prijekora vrijedno, imala je 14 godina" Ilustracija Petorica tinejdžera završila u bolnici zbog bolova u testisima: Internetski izazovi mogu djeci ugroziti i život, pogledajte neke od najopasnijih

>> Kristovi legionari ispričali se zbog spolnog zlostavljanja svog osnivača

>> Papa prozvan zbog pedofilskog skandala u SAD-u

Budzinski nije začuđen što se Vatikan oglušio. 'On je znao cijelo vrijeme da je Papa znao, to mu nije ništa novo,' prevodila je Budzinskova sestra novinarima, a prenosi AP. Prema dokumentaciji biskup iz Milwaukeeja je 1996. poslao pismo tadašnjem kardinalu Josephu Ratzingeru, u kojem ga je tražio savjet kako da postupi s ocem Murphyjem. Nije dobio odgovor, a 1996. je slučaj prijavio crkvenom sudu. 1997. je pisao Vatikanu, posebno njegovom visokom sudu, za savjet jer se bojao zastare. Nekoliko tjedana kasnije Ratzingerov zamjenik, kardinal Tarcisio Bertone, rekao je biskupu u Wisconsinu da započne tajnu stegovnu proceduru protiv Murphyja.

Međutim, godinu kasnije, Bertone je zaključio proces suđenja Murphyju i poslao pismo Ratzingeru u kojem mu je poručio da se ovaj pokajao te da je star i bolestan, a i da je nastupila zastara. 'Nemamo povjerenja u sposobnost Crkve da riješi ovaj problem. Ona ima poznatu povijest samozaštite,' rekao je Jeff Anderson, odvjetnik koji zastupa žrtve zlostavljanja. 'Dokumentacija i dokazi pokazuju da svi putevi, kao i odgovornost za skandal, vode do Rima,' dodao je, prenosi AP.

>> Vatikan: Mediji 'podlo pokušavaju' ocrniti Benedikta XVI.

Slučajevi zlostavljanja djece u Italiji

Optužbe da je Vatikan zaustavio istragu o svećeniku iz Wisconsina, koji je optužen za zlostavljanje 200 gluhih dječaka imaju sablasne odjeke u Italiji. Tamo je 67-ero muškaraca i žena optužilo 20-ak svećenika za dugogodišnje silovanje i zlostavljanje. Godinu dana nakon što je talijanski slučaj postao poznat u javnosti, Vatikan je naredio biskupijama da intervjuiraju žrtve kako bi čuli izjave o optužbama.

Ova dva slučaja prijete kaljanju papinstva, jer se sada nekadašnji kardinal Joseph Ratzinger, a današnji Papa Benedikt XVI. smatra odgovornim. Vatikan te optužbe naziva kampanjom za brisanje Pape i njegovih suradnika problemom koji nije jedinstven Katoličkoj Crkvi. U vatikanskim novinama pišu o trendu u medijima da se ignoriraju činjenice i da se širi imidž Katoličke crkve kao jedine odgovorne za seksualno zlostavljanje.

'Kako sam mogao reći ocu da je svećenik imao seksualni odnos sa mnom?' rekao je 59-godišnji Alessandro Vantini, jedan od zlostavljanih, prenosi AP. 'Niste to mogli reći roditeljima jer bi vas svećenici istukli', rekao je i dodao da se osjećao kao da je mrtav. Marco Lodi Rizzini, glasnogovornik zlostavljanih osoba, rekao je da se oni vesele razgovoru s istražiteljima. Papa se u ovim optužbama proziva i za slučaj od prije 30 godina. Iz nadbiskupije u Munchenu kažu da je Ratzinger bio uključen u odluku iz 1980., kojom je svećeniku osuđenom za pedofiliju, Peteru Hullermannu, dopušten premještaj na drugo mjesto.

Međutim, Ratzingerov tadašnji zamjenik, Gerhard Gruber, ranije ovog mjeseca je preuzeo potpunu odgovornost za odluku o dozvoli svećeniku da se vrati svojim pastoralnim dužnostima. The New York Times je izvijestio da je izjava budućeg Pape da će svećenik brzo biti vraćen pastoralnom poslu kopirana u memorandum, i da prema tome nitko od crkvenih dužnosnika ne može isključiti činjenicu da je Papa to pročitao.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju