Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi osnažiti odnose

Milanović: Suradnja s Kinom djelomično sputana zbog EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Bukureštu da je gospodarska suradnja s Kinom djelomično 'sputana' zbog članstva Hrvatske u EU-u, ali da Hrvatska poput drugih članica Unije želi osnažiti odnose s Kinom čiji je premijer Li Keqiang također pokazao interes za tješnju suradnju dvaju gospodarstava.

Zoran Milanović i Li Keqiang sastali su se u glavnom gradu Rumunjske na summitu čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine kojim su nastavljeni prošlogodišnji razgovori iz Varšave između jednog od najmoćnijih svjetskih gospodarstava i tzv. Kluba 16.

'Od prošlog summita u Varšavi uspostavili smo tješnju suradnju, no još čekamo realizaciju projekata. Hrvatska je od 1. srpnja članica EU-a i većina zemlja ove skupine je na neki način sputana članstvom u Uniji', rekao je Milanović nakon sastanka s kineskim premijerom.

'Drago mi je da ćemo razmijeniti mišljenja o našoj bilateralnoj suradnji i nadam se da će ovaj skup pridonijeti jačanju naših bilateralnih odnosa', istaknuo je Li.

U hrvatskom izaslanstvu je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je pojasnio da se u Hrvatsku može ulagati pod uvjetima javnog nadmetanja.

'Mi ne možemo ići na direktne ugovore koji će neku treću stranu dovesti u neravnopravan položaj. Stoga nema ni direktnih ugovora s Kinom, no privatni sektor može dogovarati projekte bez javnog natječaja', rekao je Hajdaš Dončić ističući da su za infrastrukturne projekte potrebni javni natječaji.

Po njegovim riječima, hrvatska strana pozvala je kineske partnere da se jave na te natječaje i ulažu u Hrvatsku, posebice u lučku infrastrukturu i privatizaciju Croatia Airlinesa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

>> Milanović: Ne trošimo puno, nego neracionalno

'Mi ih ohrabrujemo da ulažu u Hrvatsku, garantirajući siguran povrat profita. Odrađeni su bilateralni sastanci između lučke uprave Rijeka i kineskih kompanija', kazao je Dončić i podsjetio da je krajem listopada raspisan natječaj za koncesiju na riječku luku koji predviđa utrostručenje sadašnjih kapaciteta.

Na summitu u Bukureštu, uz 16 čelnika CEE-a i kineskog vrha, sudjeluje i oko 1.000 poslovnih ljudi iz privatnog, javnog i državnog sektora. Prvi je skup održan u Budimpešti 2011., drugi 2012. u Varšavi, a kako ocjenjuju kineski mediji, Kina i tzv. Klub 16 ostvarili su od tada velik napredak u trgovini i investicijama.

Summit se u utorak nastavlja poslovnim forumom kineskih i tvrtki iz CEE-a koji će otvoriti Li Keqiang i rumunjski premijer Viktor Ponta u golemoj Palači parlamenta, nekadašnjem sjedištu Caacescuove komunističke vlade.

Ukupna ulaganja Kine u sve CEE zemlje iznose nešto više od 880 milijuna dolara, koliko iznose njezine investicije samo u Švedskoj. Strane direktne investicije 16 zemalja u ekonomiju Kine iznose 1,17 milijardi dolara, a toliko iznose samo austrijske investicije u Kini i stoga Peking smatra da je potrebno uvelike ojačati ekonomsku nazočnost u zemljama srednje i jugoistočne Europe.

Službeni podaci pokazuju da je Kina sedmi trgovinski partner Hrvatske te vodeći izvan Europe, s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom. Prošle je godine robna razmjena Hrvatske i Kine iznosila 1,5 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio 49 milijuna dolara, a uvoz iz Kine 1,45 milijarde dolara, što je ogroman deficit u vanjskoj trgovini s hrvatske strane. Stručnjake HGK-a također zabrinjava i struktura našeg izvoza i uvoza, navodeći da se većina našeg plasmana u Kinu odnosi na sirovine, dok uvozimo gotovo isključivo visokotehnološku robu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene