Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdan zahtjev za uhićenjem Janukoviča

Obama: Sankcije će Rusiju skupo stajati! Kina poziva na suzdržanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su u četvrtak suspendirati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom i pregovore o novom sporazumu te zaprijetili da će donijeti daljnje mjere ako Moskva nastavi s destabilizacijom Ukrajine.

22:24 - Kina se složila sa Sjedinjenim Državama da se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine mora poštovati u njezinom sporu s Rusijom, priopćila je Bijela kuća nakon sastanka između visokih dužnosnika dviju zemalja. Na svojoj web stranici kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je državni savjetnik Yang Jiechi zatražio od svih strana da pokažu suzdržanost i rekao da kriza mora biti riješena političkim i diplomatskim sredstvima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ilustracija RAT U UKRAJINI Putin oštro zaprijetio Zapadu, Ukrajinci: "Rusi pripremaju tajnu mobilizaciju"

Legitimna prava i interesi svih etničkih skupina u Ukrajini moraju se uzeti u obzir, dodao je Yang, koji je razgovarao sa savjetnicom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice.

U priopćenju Bijele kuće kaže se da su Yang i Rice potvrdili važnost američko-kineskih odnosa, te produbljivanja 'praktične suradnje kako bi se odgovorilo na regionalne i globalne izazove'.

'Oni su se također složili da Sjedinjene Države i Kina dijele interes u smislu da se podupru napori kojima se želi naći mirno rješenje postojećeg spora između Rusije i Ukrajine utemeljeno na poštivanju međunarodnog prava i očuvanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta', kaže se u priopćenju.

20:12 - Najavljeni referendum o neovisnosti Krima i priključenju Rusiji kršio bi međunarodno pravo, a u donošenju bilo kakve odluke o tom ukrajinskom poluotoku morala bi sudjelovati i legitimna vlada u Kijevu, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama u obraćanju javnosti oko pitanja Ukrajine.

'Predloženi referendum o budućnosti Krima kršio bi ukrajinski ustav i međunarodno pravo. Svaka rasprava o budućnosti Ukrajine mora uključiti i legitimnu vladu' u zemlji, rekao je Obama u kratkoj izjavi u Bijeloj kući. Lokalni parlament Krima, u kojem dominiraju proruski zastupnici, najavio je referendum za 16. ožujka na kojem bi se trebala poduprijeti odluka o pripojenju Rusiji.

Obama je također pojasnio da je cilj sankcija Rusiji, koje su najavile Sjedinjene Države, da se kazni Moskva za akcije u Ukrajini, ali je naglasio da postoji i način da se sankcije izbjegnu.

'Dok donosimo te mjere, želim jasno reći da postoji i način rješavanja krize uz poštovanje interesa i Ruske Federacije i Ukrajinaca', dodao je Obama. 'Neka međunarodni promatrači mogu ići po čitavoj Ukrajini, pa i Krimu, kako bi osigurali da se poštuju prava svih Ukrajinaca, i onih rusofonih. Neka počnu konzultacije između ukrajinske i ruske vlade', pozvao je Obama.

Američki je predsjednik u četvrtak naredio zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu putovanja u Sjedinjene Države umiješanima u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine nakon što je proruska administracija na Krimu najavila referendum o pripojenju Rusiji. Visoki dužnosnik njegove administracije rekao je da te sankcije ne uključuju predsjednika Vladimira Putina.

Obama je također pozvao Kongres da podupre kapacitete Međunarodnog monetarnog fonda u smislu financijske pomoći Ukrajini.

19:53 - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nakon završetka izvanrednog summita posvećenog situaciji u Ukrajini da se suspenzija pregovora o vizama teško može nazvati sankcijama, ali da postoji mogućnost njihova uvođenja.

Premijer Milanović je rekao da su čelnici donijeli zajedničku izjavu u kojoj su zauzeli da se potpiše ugovor o pridruživanju s Ukrajinom, koji je trebao biti potpisan u studenom prošle godine, ali zasad samo politički dio, ne i ekonomski dio o slobodnoj trgovini.

19:45 - Iz Interpola tvrde kako su primili zahtjev od ukrajinskih vlasti za uhićenjem odbjeglog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

19:11 - Krimski referendum je potpuno nezakonit, istaknuo je Obama prilokom obraćanja o Ukrajini. Američki predsjednik pozvao je međunarodne promatrače da odu u Ukrajinu. Obama je rekao da će sankcije i stroži vizni režim Rusiju skupo koštati.  

Obama nije želio odgovarati na pitanja novinara nakon čega se dio novinara demonstrativno ustao i otišao.

19:05 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ne nalazi se među onima koje ciljaju američke sankcije, najavljene kao odgovor na ruski upad u Ukrajinu, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

"Neuobičajena je i izvanredna okolnost sankcionirati šefa države", rekao je dužnosnik, dodajući da SAD to neće učiniti.

19:00 - NATO je pozvao Rusiju u četvrtak da povuče u baze svoje vojnike razmještene na Krimu, potvrđujući potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. 'Ukrajinu smatramo dugoročnim partnerom NATO-a. U ovim teškim trenucima NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i uz temeljna načela međunarodnog prava', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rassmusen.

Jednoglasne odluke krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji i o tome održi referendum za 10 dana dramatično su zaoštrile krizu u Ukrajini.

'Ova kriza ne tiče se samo Ukrajine već ima ozbiljne implikacije za sigurnost i stabilnost euroatlantskog područja. Jasno je da smo suočeni s najozbiljnijom prijetnjom europskoj sigurnosti od završetka Hladnog rata', dodao je Rassmusen.

'Iznad svega pozivamo Rusiju da se pridržava međunarodnih obaveza i zaustavi vojnu eskalaciju na Krimu. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage u baze i suzdrži se od miješanja na ostatku teritorija Ukrajine', dodao je on. 

17:22 - Čelnik jednog od najustrajnijih promoskovskih prosvjednih pokreta u istočnoj Ukrajini uhićen je u četvrtak u svom domu u gradu Donjecku, rekao je novinar agencije Reuters koji je bio s policijom pri upadu.

Desetak pripadnika sigurnosne službe SBU uhitilo je Pavela Gubareva u njegovu stanu u petokatnici iz sovjetskog doba pod optužbom za "narušavanje teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti države". On se nije opirao uhićenju.

Gubarev, poslovni čovjek iz Donjecka, predvodio je prosvjednike koji su blokirali zgradu regionalne uprave i postavili rusku zastavu na nju sve dok nisu u četvrtak uklonjeni.

On je sebe nazivao "narodnim guvernerom" i zahtijevao da regionalni zastupnici prekinu veze s Kijevom i postave ga na čelo policije.

17:21 - Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prema Crnom moru na, kako je priopćila američka vojska, "rutinsku" vježbu koja je planirana daleko prije izbijanja krize u Ukrajini. Na Krimu u Sevastopolju je baza ruske Crnomorske flote.

Američka mornarica je rekla u priopćenju da je Truxtun napustio Grčku u četvrtak na putu prema Crnom moru te da će tamo provoditi vježbe s rumunjskim i bugarskim mornaričkim snagama.

"Dok bude u Crnom moru brod će posjetiti luke i provoditi rutinske ranije planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regiji", rekla je mornarica u priopćenju bez upuštanja u pojedinosti. "Traxtunove operacije u Crnom moru planirane su mnogo prije nego je otišao iz Sjedinjenih Država".

Brod koji ima posadu od oko 300 mornara dio je udarne skupine nosača zrakoplova George H.W. Bush.

Razarač će se pridružiti američkom brodu USS Taylor i to će biti jedina dva američka ratna broda u Crnom moru u ovo vrijeme pojačanih napetosti zbog Ukrajine. Fregata Taylor s navođenim raketama usidrena je u turskoj luci Samsun nakon što se nasukala u veljači.

16:49 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da još nema dogovora između Moskve i Washingtona oko krize u Ukrajini gdje je regionalni parlament na Krimu izglasao pripojenje Rusiji, javljaju ruski mediji.

'Za sada ne možemo reći međunarodnoj zajednici da smo postigli dogovor', rekao je Lavrov u Rimu nakon drugog sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u dva dana.

Lavrov je rekao da odluka Washingtona da zamrzne imovinu i uskrati vize Rusima odgovornima za vojni upad na Krim predstavlja prijetnju.

Također je izjavio da priča o crnima listama na kojima su ruski građani kojima će biti zabranjen ulaz u SAD kompliciraju razgovore.

'Kerry me uvjeravao da zasad nema takvih popisa te da je to samo nalog, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o prijetnji', istaknuo je Lavrov.

'Ja sam još jednom rekao Kerryju i on razumije da prijetnja ultimatumima i sankcijama ne pomaže normalnom radu', kazao je.

Zapad traži od Moskve da pristane na međunarodno posredništvo kako bi se riješila ukrajinska kriza, ali je Lavrov rekao da će izvijestiti predsjednika Vladimira Putina o prijedlogu prije donošenja bilo kakve odluke.

'Želimo bolje razjasniti što naši partneri misle kada predlažu uspostavu različitih međunarodnih mehanizama', dodao je on.

16:02 - Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"To je nelegalna odluka. Taj tzv. referendum nema pravnog temelja i zato tražimo od ruske vlade da ne podržava separatističke snage u Ukrajini. Krim je bio, jest i ostat će dio Ukrajine", rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a, koji su se okupili na izvanrednom summitu posvećenom ukrajinskoj krizi.

15:09 'Što s tiče legitimnost nove Vlade, govorit ću kao odvjetnik. Ovu je Vladu poduprla ustavna većina više od 300 glasova u parlamentu. Apsolutno smo legalna Vlada koju podupire parlament i narod Ukrajine. Ludujemo li? Je li to prihvatljivo da u 21. stoljeću bez legalnih temelja, bez razloga, zemlja koja ima nuklearnu moć, ulazi u drugu? Ovo nije kraj. Molimo Rusiju da prestane, jer tko zna gdje je granica.', rekao je Jatsenjuk.

15:05 'Mnogo su nas puta provocirali da koristimo silu, ali smo se suzdržali jer je to scenarij koji kreiraju Rusi. U slučaju ulaska stranih sila u Ukrajinu, ukrajinska vlast reagirat će u skladu sUstavom. Spremni smo braniti svoju zemlju', rekao je Jatsenjuk.

15:02 Ponovio je kako Ukrajina mora biti ujedinjena. Podsjeća da se pod Budampeštanskim memorandumom, jamči ujedinjenost Ukrajine i njezina neovisnost. 'Mi smo učinili svoj dio, riješili smo se svog nuklearnog oružja. Sada je red da druga strana napravi svoj dio pogodbe', kaže Jatsenjuk.

14:58 'Moramo pronaći prigodne alate koji će suzbiti krizu. Što je prikladno, to je pitanje za EU i SAD. Kontaktna skupina, prvi je korak prema stabilnosti. ', kaže Jatsenjuk.

14: 56 'Nećemo se predati i biti podređeni Rusiji', kaže Jatsenjuk

14:53 'Ne podupiremo one koji traže separatizam u Ukrajini. Krim jest, i bit će integralni dio Ukrajine', rekao je Jatsenjuk. 'Vjerujemo da je EU odlučna, da EU podupire Ukrajinu i da Ukrajina i EU će potpisati dogovor i poduzeti prave korake kako bi se stabilizirala situacija u regiji', ubjeren je ukrajinski premijer. 

Dio zemalja članica, naročito one s istoka kontintenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemačke smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji način za rješavanje krize u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primjeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

VIDEO Procurila snimka razgovora: Snajpere koji su sijali smrt na Majdanu angažirali organizatori prosvjeda?!

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je članice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji. 'Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju', rekao je Hollande po dolasku na summit. Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati 'vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice'. Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti - dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovrački stol, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini te uputiti Moskvi jasnu poruku.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije. Osudivši 'brutalnu agresiju' Rusije na Ukrajinu, ona je rekla da će nakon Ukrajine uslijediti Moldova, a nakon nje neka druga zemlja. 'Moramo razumjeti da je ovo ozbiljno. Ako ovo dopustimo, doći će red na nekog drugog. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ je o baltičkoj regiji', rekla je Grybauskaite.

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred čelnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odlučiti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne. Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti kako bi se spriječio širi sukob.

EU bi mogla suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Također postoji mogućnost uvođenja embarga na izvoz oružja u Rusiju. Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih zemalja članica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene