Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janšina stranka dobila najviše glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na lokalnim izborima u Sloveniji, na kojima je najviše glasova pojedinačno dobila stranka premijera Janeza Janše, glasovalo je 58,16 posto od registriranih 1,67 milijuna birača.

Općinska vijeća birala su se proporcionalnim izbornim sustavom, a najviše glasova na nacionalnoj razini dobila je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), sa 16,73 posto osvojenih glasova. 

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Slika nije dostupna Tajno glasovanje Janković nije uspio osigurati većinu u parlamentu!

Na drugom su mjestu Liberalni demokrati (LDS) s 14,59 posto, zatim Socijalni demokrati (SD) s 11,98 posto i Slovenska pučka stranka (SLS) s 9,43 posto glasova.

Zatim slijedi stranka Nova Slovenija (NSI) sa 6,31 posto, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) s 5,22 posto, Slovenska nacionalna stranka s 2,46 posto.

Najmanje glasova dobile su izvanparlamentarne stranke - Stranka mladih Slovenije (SMS) 2,21 posto i stranka Aktivna
Slovenija (AS) s 1,58 posto ukupnih glasova.

Kako navode slovenski komentatori, najveće iznenađenje izbora predstavlja uvjerljiva pobjeda na izborima u Ljubljani nekadašnjeg direktora trgovačkog lanca "Mercator" i nezavisnog kandidata Zorana Jankoviča, koji je u slovenskoj prijestolnici postao gradonačelnik već u prvom krugu, iako je imao 16 protukandidata, od kojega najozbiljnijeg u Francu Arharu, kojega su podržavale stranke desnog centra koje čine sadašnju vladu.

Jankovič je u Ljubljani osvojio 63 posto glasova, a njegova lista u gradskom vijeću imat će 23 od 45 vijećničkih mjesta, što je također veliko iznenađenje i razočarenje za vodeće stranke, osobito one desnog centra. 

U Ljubljani su, međutim, u pozicijama u gradskoj vlasti izgubile i tradicionalno jake stranke ljevice, jer je dosadašnja gradonačelnica Danica Simšič (Socijalni demokrati, SD) dobila samo 7,7 posto glasova, a kandidat liberalnih demokrata (LDS) Jožef Kunič 1,70 posto.

Stranka premijera Janše dobila je u Ljubljani na izborima za općinsko vijeće 14 posto glasova, manje nego na nacionalnoj razini.

Kandidat Janšine stranke u Kopru i dosadašnji gradonačelnik Boris Popovič ostaje na svom mjestu, jer su on i njegova lista pobijedili s uvjerljivom dvotrećinskom većinom na izborima za gradonačelnika i za općinsko vijeće.

U Mariboru je više vlasti nego na dosadašnjim lokalnim izborima osvojila desnica, a vlast u Celju, zadnjih godina jednoj od najpropulzivnijih slovenskih središta, zadržala je Slovenska pučka stranka (SLS), koja ima najviše članova u općinskom vijeću i koja je zadržala gradonačelnika Bojana Šrota.

Slovenski politički analitičari smatraju da, osim nešto slabijeg rejtinga stranaka ljevice u Mariboru i Ljubljani, ovogodišnji lokalni izbori nisu dali precizan odgovor na pitanje o mogućoj promjeni raspoloženja biračkog tijela uoči sljedeće dvije godine, kada Sloveniju čekaju najprije predsjednički izbori (2007.), a onda i opći parlamentarni izbori (2008.), jer je nastupilo mnogo nestranačkih i lokalnih listi bez transparentnih veza s političkim strankama. 

Najčešća je ocjena da su birači, po načelu "ne mijenjaj žarulju dok svijetli", zadržali lokalnu vlast ondje gdje je dobro radila, a zamijenili je ondje gdje smatraju da su potrebne promjene.

Glede uspjeha poduzetnika i menadžera Zorana Jankoviča, inače jednog od najbogatijih Slovenaca, na izborima u Ljubljani, opća je ocjena da stranke desnog centra nisu uspjele birače uvjeriti da je Jankovič "tranzicijski tajkun" niti ga "ocrniti" pred biračima objavom revizijskog izvješća prema kojemu je poslove s mjesta direktora "Mercatora" namještao vlastitim sinovima i njihovim tvrtkama. 

Ljevici skloni analitičari tvrde da su glasači time dali na znanje Janši da ne odobravaju njegovo miješanje u izbor vodećih ljudi u najvećim kompanijama (Jankoviča je smijenila Janšina vlada), dok desnici skloni komentatori ističu strahovanja da u Sloveniji slijedi val "turbopolitike" i nove generacije političara "berlusconijevskog" tipa koji su skloni populizmu, iako ih politička publika doživljava kao aktere koji mogu "promijeniti stvari".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene