Ako nakon 34 krugova glasovanja kardinali ne izaberu papu dvotrećinskom većinom, birat će između dva, do tada najbolje rangirana, kardinala.


Tijekom jutrošnje mise u Bazilici svetog Petra jednom je kardinalu pozlilo. Fotografiju je na Twitteru podijelio novinar njemačkog Bilda Nikolaus Harbusch koji je uz fotografiju napisao i kako se ne zna je li taj kardinal jedan od elektora ili nije. Kardinalu su ubrzo mnogi pohitali u pomoć, a on je uskoro došao k sebi.

Vezani članci Ivan Malenica Ministar Malenica: "Imamo situaciju da predsjednik Republike ne želi obavijestiti DSV da ne prihvaća nijednog kandidata" Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih

Jutros je 115 kardinala smješteno u vatikanski hotel Santa Marta iza Bazilike svetog Petra u kojoj im je onemogućena komunikacija s vanjskim svijetom. Nema telefona, televizije i interneta. Za vrijeme konklave kardinali će živjeti u spartanski uređenim sobama koje imaju samo krevet, kupaonicu i mali radni stol. Sobe su dodijeljene su ždrijebom kako bi se spriječilo grupiranje i dogovaranje strategije.

Kardinali su prijepodne prisustvovali misi, a potom su se vratiti u hotel na ručak. Poslijepodne će ući u Sikstinsku kapelu gdje će se odvijati prvi krug tajnog glasovanja za izbor novog pape.

Specijal 'Izbor pape' gledajte UŽIVO na Novoj TV od 16:15h!

Predviđa se kako papa neće biti izabran odmah u prvom krugu te će glasovanje biti nastavljeno sutra, no danas neće biti pušten crni jer će se održati samo jedan krug glasovanja za razliku od glasovanja ostalih dana koja se odvijaju u dva kruga.

>> Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

Ako papa ne bude izabran ni nakon tri dana (13 krugova), kardinali će jedan dan pauzirati od glasovanja i taj dan posvetiti molitvi te nakon toga ponovno glasovati. Ista procedura dogodit će se i ako papa ne bude izabran ni u sljedećih 7 glasovanja i tako sve do 34. biranja.

Ako ni tada kardinali ne izaberu papu dvotrećinskom većinom, prijeći će se na biranje između dvojice kardinala koji su najviše glasova dobili u prethodnim krugovima.

Pogledajte film 'Imamo Papu' na OYO.hr – zanimljiv i duhovit prikaz mogućih poteškoća prilikom izbora Pape.

Osim kardinala, na tajnost je prisegnulo i kompletno osoblje koje je na bilo koji način vezano uz kardinale ili uz konklave. Riječ je o njihovim osobnim tajnicima, redovnicima, redovnicama, ali i civilnom osoblju, liječnicima, medicinskim sestrama, sobarima, kuharicama, kuharima, vozačima, dakle svima koji su na bilo koji način u doticaju s kardinalima koji sutra ulaze u konklave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook