Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Migracije, manjak novorođenih...

Znate li koja zemlja iz regije će do 2030. postati 10. po starosti stanovnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj stanovnika Bosne i Hercegovine u narednim će se godinama smanjivati, a istodobno će se povećavati udjel starih ljudi pa će do 2030. godine ta zemlja postati 10. po redu na svijetu po broju staraca, pokazalo je istraživanje agencije Europomonitor International, čije rezultate prenosi sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pretpostavlja se kako u BiH trenutačno živi oko 3,8 milijuna ljudi, a predviđanja su kako će se ta brojka u narednih sedamnaest godina smanjiti za pet posto pa će ih biti 3,6 milijuna.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> BiH počinje s provođenjem popisa stanovništva

Posljednji popis u BiH proveden je 1991. godine kada je registrirano kako u toj zemlji živi nešto više od 4,3 milijuna ljudi.



Glavni razlog za nastavak smanjenja broja stanovnika su migracije odnosno odlazak mladih iz BiH, smanjenje broja novorođene djece i sve veći broj umrlih.

Očejkuje se kako će se zbog lošeg stanja u poljoprivredi, od koje se ne može živjeti, nastaviti proces pražnjenja ruralnih područja, dok će gotovo 20 posto urbane populacije živjeti u Sarajevu, koje će zadržati status najvećeg grada u državi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene