Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost potvrdila

Sad su neke stvari jasnije: Fotografija lica odaje i više nego što mislite

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Švedski znanstvenici utvrdili su da se na temelju fotografije lica u više od 80 posto slučajeva može utvrditi je li neka osoba bolesna ili nije.

Ljudima, čini se, prilično dobro polazi za rukom utvrditi je li neka osoba bolesna i treba li je zaobilaziti, zaključili su švedski znanstvenici na temelju istraživanja u kojemu su ispitanicima davali fotografije osoba s pitanjem misle li da je ta osoba bolesna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovo morate vidjeti FOTO "Jadranka, volim te": Bivša premijerka dobiva fotografije od misterioznog muškarca Pametni telefon postao je nešto bez čega danas ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu Huawei donosi Dnevno više od dvije tisuće puta dotaknemo ekran: Najčešće aktivnosti koje radimo na pametnim mobitelima

Suočeni s fotografijama bolesnih i zdravih osoba, ispitanici su s 81-postotnom točnošću izdvojili bolesne osobe, objavio je tim švedskog instituta Karolinska u Stockholm.

Tim predvođen neuroznanstvenikom Johnom Axelssonom dobrovoljce je zarazio bakterijom koli, koja izaziva upalni odgovor, dok je kontrolna skupina dobila placebo injekciju. Dva sata nakon injekcije dobrovoljci su fotografirani i potom su slike pokazane sudionicima istraživanja. Znanstvenike je zanimalo i koja su specifična obilježja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave.

U drugom krugu istraživanja fokusirali su se na vizualne simptome bolesti na licu. To je uključivalo blijede usnice i ten, sjajnu ili prošaranu kožu, spuštene kutove usana i otečene ili crvene oči. S iznimkom sjajne ili prošarane kože svi su ispitanici naveli preostale faktore kao one na temelju kojih su prepoznali bolesne na fotografijama.

Znanstvenici u radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the British Royal Society B upozorili su da oslanjanje samo na vizualnu analizu može biti pogrešno. Lica tužnih ili umornih osoba primjerice mogu biti zamijenjena za bolesna. Taj fenomen koincidira s drugim studijama koje sugeriraju da se u društvu često izbjegavaju umorne osobe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene