Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astrofizičari su napravili sliku kako bi trebao izgledati famozni Deveti planet našeg Sunčevog sustava. Ako postoji, naravno.


U siječnju su američki znanstvenici objavili kako su vjerojatno pronašli tzv. Deveti planet, veliki planet i to na vanjskom, ledenom rubu Sunčevog sustava. Sada je tim znanstvenika iz Švicarske objavio parametre u kojima bi se mogla kretati veličina planeta te njegova temperatura i svjetlost. Studija je objavljena u časopisu Astronomija i astrofizika.

Amerikanci Mike Brown i Konstantin Batyagin ustvrdili su da se Deveti planet našeg solarnog sustava nalazi negdje iza Plutona. Švicarski su pak stručnjaci. Christoph Mordasini i Esther Linder, pretpostavili da bi taj planet bio nešto poput manje verzije Urana i Neptuna - ledeni div s omotačem vodika i helija. U samoj srži planeta je željezna jezgra oko koje je silicijski omotač, a na njemu ledeni. Idući je sloj plina te atmosfera.

Vezani članci Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

Koristeći model evolucije planeta, kompjuterskom simulacijom došli su do podataka kako je novi planet 10 puta masivniji od Zemlje i da ima 7,5 puta veći promjer od nje. Također su procijenili da bi temperatura na devetom planetu mogla biti oko minus 226 stupnjeva Celzijevih. S obzirom da se nalazi na vanjskom rubu Sunčeva sustava, pretpostavlja se da do njega dopire vrlo malo svjetlosti. Većina topline dolazi od zagrijavanja jezgre planeta zbog čega bi vjerojatno mogao biti prije detektiran pomoću infracrvenih zraka umjesto optičkih teleskopa. To bi moglo biti i objašnjenje zbog čega astronomi toliko dugo nisu primijetili postojanje devetog planeta.

Švicarski znanstvenici pretpostavljaju kako je planet formiran od iste guste prašine i plina kao i ostatak Sunčevog sustava. No, primjerice, astronomi iz Švedske iznijeli su teoriju kako je riječ o egzoplanetu iz udaljene galaksije kojeg je privuklo naše Sunce, piše BBC.