Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotkrili poznati mit

Znanstvenici možda otkrili tajnu čudovišta iz Loch Nessa: "Moguće je da jedna ili dvije narastu do ekstremne veličine"

Profesor Neil Gemmell (Foto: AFP)
Profesor Neil Gemmell (Foto: AFP) Foto: Afp
Znanstvenici su možda na tragu otkrivanja čudovišta iz Loch Nessa, jednog od najvećih mitova za koji nitko nije dokazao da postoji, ali svejedno privlači tisuće turista te donosi milijune funti zarade

Tajanstveno čudovište iz Loch Nessa rasplamsava maštu na sam spomen. Mnogi su ga vidjeli, ali nitko nema dokaza. Znanstvenici su zato priupili uzorke vode iz dubokog škotskog jezera i iz njih analizirali DNK. Zaključili su da bi neman mogla biti divovska jegulja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudovište? Riješen misterij Loch Nessa! Slika nije dostupna Legendarna Nessie FOTO: Google Earth snimio čudovište iz Loch Nessa?

Neil Gemmell sa sveučilišta Otago objašnjava kako su jegulje duge od 120 centimetara do 180 centimetara. Ipak, kaže, moguće je da jedna ili dvije narastu do ekstremne veličine. Sigurni su kako čudovište nije ni velika riba, ni morski pas, ni divovski gmaz.

„Plesiosauri su izumrli, ali su bili gmazovi, tako da bi trebali biti negdje između krokodila i ptica, a ništa ni blizu toga nema u našim nizovima“ tvrdi Gemmell.

A znanstvenici nisu pokušavali dokazati što je Nessie, već proširiti znanje o tome što sve živi ili je živjelo u jezeru.

Gemmell kaže kako je njemu osobno najdraže objašnjenje da je Nessie vanzemaljac tako da neće imati DNK.

Legenda o čudovištu iz Loch Nessa jedna je od najstarijih u Škotskoj. Seže u šesto stoljeće, a suvremeni mit ponovno se rađa tridesetih godina kada je snimljena i najpoznatija fotografija nemani.

Ipak, čudovišta na njoj nije bilo, već je snimljena dječja igračka-podmornica. Unatoč svemu tome, svake godine barem je deset dojava o nečemu neobjašnjivom na jezeru. Znanstvenici nisu vidjeli ništa takvo, ali ipak su vidjeli nešto.

„Vidite druge stvari, svjetlosne varke ili razne druge stvari. Ja sam novi u ovome. Došao sam i doslovno, uronio bocu u Loch i uzeo malo vode“ zaključuje naš sugovornik.

A nemali novac čudovište donosi tamošnjoj zajednici. Vrlo stvarnih 25 milijuna funti na godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene