Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost na vrhuncu

Higgs u suzama: 'Gotovo smo sigurni da smo pronašli 'Božju česticu''!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz CERN-a su potvrdili otkriće čestice čija se svojstva podudaraju s teorijskom osnovom Higgsovog bozona.

U 9 sati započela je konferencija za medije u kojoj su znanstvenici koji rade u LHC-u na projektima CMS i ATLAS objavili rezultate potrage za takozvanom 'Božjom česticom', odnosno Higgsovim bozonom. Radilo se o posebnom seminaru, koji se održava u sjedištu CERN-a u Ženevi. Oba tima, potvrdila su otkriće novog bozona, koji se poklapa s teorijskom česticom Petera Higgsa, odnosno Higgsovim bozonom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepodudarnost Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni Slika nije dostupna Na primjeru svima poznate igre Želite shvatiti Higgsov bozon? POGLEDAJTE naše objašnjenje!

Prvi na redu bili su rezultati potrage projekta CMS. To je ujedno i prva konferencija o fizici elementarnih čestica, koja se simultano prenosi videolinkom na više kontinenata istovremeno.

Znanstvenici CMS-a uočili su novu česticu, odnosno novi bozon s preciznošću 4,9 standardnih devijacija - odnosno 4,9 sigmi. Iako je to preliminarni rezultat, to je dosad najjači dokaz postojanja Higgsovog bozona.

I ATLAS eksperiment je potvrdio novu subatomsku česticu sa sigurnošću 5 sigmi! Oba znanstvena tima koji love 'Božju česticu' potvrdili su postojanje novog bozona, koja upućuje upravo na Higgsov bozon!

Otac 'Božje čestice' u suzama!

Objavu oba tima emotivno je doživio Peter Higgs, britanski teorijski fizičar po kojemu je 'Božja čestica' dobila svoje ime. Higgs je prisustvovao konferenciji u Ženevi, među brojnom publikom.

'To je najnevjerojatnija stvar koja se dogodila u mojem životu', rekao je Higgs. 'Ne samo u vašem životu', dodao je voditelj konferencije.

Slučajna greška

Znanstvenici koji su u 'lovu' na Božju česticu objavljuju službena saznanja koja bi mogla baciti novo svjetlo na teoriju Velikog praska. Fizičari su desetljećima u CERN-ovom laboratoriju testirali sudaranje čestica pri gotovo svjetlosnoj brzini, a svijet sada čeka dokaze koji se mogu formalno smatrati otkrićem. Time bi potraga za Higgsovim bozonom mogla biti okončana nakon gotovo 40 godina, piše Reuters.

Zanimljivo je što je CERN, Europski centar za nuklearna istraživanja, slučajno tijekom noći na svojoj službenoj stranici na kratko objavio video u kojem se potvrđuje da je uočena 'nova čestica', no predstavnici CERN-a odbili su komentirati je li to potvrda otkrića 'Božje čestice', to jest, što bi to danas trebalo biti objavljeno na konferenciji.

>> Otkrivena nova nepoznata čestica

'Primjetili smo novu česticu. Imamo vrlo jake dokaze da je nešto tamo. Trebat će nam još malo vremena za utvrđivanje svojstva čestice, no, možemo vidjeti da se raspada na dva fotona što nam, primjerice, govori da se radi o bozonu. Znamo da je njegova masa oko 100 puta mase protona, a to je vrlo značajno. To je najmasivnija čestica koja postoji, ako potvrdimo sve ovo, a mislimo da hoćemo', rekao je glasnogovornik eksperimenta CMS-a Joe Incandela.

'Video je objavljen zbog tehničke pogreške. Završni rezultati još nisu objavljeni', izjavila je Renilde Vanden Broeck iz CERN-ove službe za odnose s javnošću. Dodala je da je Centar pripremio nekoliko videa za današnju objavu, a da je ovaj slučajno objavljen. CERN-ov fizičar koji zna koja su nova istraživačka saznanja rekao je da ona nisu nužno definitivna.

'To nije crno bijeli odgovor kojeg bi trebalo očekivati. Ovo je važan korak naprijed', rekao je Peter Jenni.

Novi podaci iz CERN-ovog Velikog hadronskog sudarača (LHC) mogli bi također dati novi pogled na 'crnu materiju' i 'tamnu energiju' koja čini 96 posto svemira, a o kojoj se ne zna previše. Ova saznanja mogla bi čak usmjeriti znanstvenike na istraživanje mogućeg postojanja paralelnih svemira, piše Reuters.

CERN je nove podatke objavio na konferenciji u Ženevi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene