Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žrtve nasilja vršnjaka u dječjoj dobi imaju veće izglede biti pretile kao odrasle osobe i imaju veći rizik razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti, pokazalo je istraživanje britanskih psihijatara.


Znanstvenici su otkrili da je nešto više od četvrtine žena koje su bile povremeno ili često zlostavljane kao djevojčice bilo pretilo u 45. godini života u usporedbi s 19 posto onih koje nikad nisu bile izložene nasilju vršnjaka.

Vezani članci Ilustracija Draga djevojčice, oprosti! Najgore je što ti ne možemo čak ni obećati da se neće ponoviti. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu"

I muškarci i žene koji su bili izloženi nasilju vršnjaka kao djeca imali su više masnog tkiva oko struka što je faktor rizika za srčane bolesti.

"Nasilje vršnjaka u djetinjstvu loše je za vaše fizičko zdravlje, bilo da ste muškarac ili žena", kaže Andrea Danese koji je radio na istraživanju Instituta za psihijatriju i psihologiju na King's College London.

Voditeljica istraživanja Louise Arseneault kaže kako bi ti rezultati trebali podsjetiti učitelje, roditelje i skrbnike da misle i o žrtvama a ne samo da razmišljaju kako da zaustave takve nasilnike.

Karakteristika "bullying-a" su ponavljani štetni napadi i djela druge djece protiv kojih se žrtve teško brane, kazala je novinarima. Nažalost "bullying" je bio dio odrastanja mnoge djece, kazala je.

Dječak s poteškoćama osuđen jer je snimao nasilnike kako ga maltretiraju!

"Skloni smo zanemariti žrtve i njihove patnje, a neka djeca time će biti obilježena ostatak života."

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo svu djecu rođenu tijekom jednog tjedna 1858. u Britaniji objavljeni su u časopisu Psychological Medicine.

Za 7.102 obuhvaćene djece njihovi su roditelji davali podatke o tome jesu li bili izloženi nasilju vršnjaka od 7 do 11 godine života. Oko 28 posto nasilju je bilo izloženo povremeno a 15 posto često.

Djeca su praćena do 45. godine života a praćeni su pokazatelji upalnih promjena i pojava pretilosti.

Oko 20 posto onih koji su bili često izloženi nasilju imali su visoke razine C-reaktivnog proteina (CRP) koji znači povećani rizik od bolesti srca zbog postojanja ateroskleroze.

Danese kaže kako su, ipak, učinci zlostavljanja u djetinjstvu na loše zdravlje u odrasloj dobi manji od primjerice pušenja, prehrane i pomanjkanja tjelovježbe no ističe da bi zbog veze bullyinga i pretilosti bilo važno posvetiti se tom pitanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook