Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inzistira na rješavanju problema

Zlatko Lagumdžija: Ili cjeloviti dogovor s Hrvatskom ili kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne riješe li Hrvatska i Bosna i Hercegovina u idućih petnaest mjeseci niz postojećih problema između dviju država, bilateralni će odnosi ući u veliku krizu, a ona podrazumijeva i neku vrstu trgovinskg rata, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija komentirajući rezultate svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj.

U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" od četvrtka Lagumdžija je rekao kako inzistira da se otvorena pitanja ne rješavaju po načelu "švedskog stola", što znači da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnima.

U protivnom ne treba isključiti intervenciju Bruxellesa, rekao je.

"Inzistirao sam da se u idućih deset dana učini hitna inventura otvorenih pitanja s obje strane. Potrebno je uspostaviti privremeno povjerenstvo koje bi izradilo sažetak onoga što je godinama neriješeno, ali i akcijski plan otvaranja tih pitanja u paketu", rekao je.

Za BiH je neprihvatljivo da se, primjerice, rješava pitanje Neuma, a ne riješi se pitanje Ploča ili granica. Nužno je i to da između BiH i Hrvatske postoji sedam, a ne predviđena dva granična prijelaza, rekao je jer "Ako budemo imali dva, završit ćemo bez ijednoga".

Lagumdžija inzistira na smanjenju vanjskotrgovinskog deficita BiH u razmjeni s Hrvatskom jer "nema nigdje na svijetu" takvo što.

"Ako se ove stvari ne riješe sistemski, za godinu ćemo biti u poziciji da ništa nije riješeno, a ako se to dogodi, bojim se da ćemo ući u ekonomsko-trgovinski kaos između dviju zemalja koji će biti na štetu svih", ističe ministar vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija tvrdi kako Hrvatska BiH zapravo prodaje 90 posto onih proizvoda koje ne može prodati nigdje drugdje, a BiH pak takve proizvode može kupovati bilo gdje.

BiH inzistira da joj se vrati imovina koju posjeduje u Hrvatskoj, od dječje bolnice u Cavtatu preko hotela u Dubrovniku do imovine "Šipada" i "Energoinvesta", rekao je Lagumdžija. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Najavio razmjenu talaca Izraelski premijer poslao poruku Hamasu: "Nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu" Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene