Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišljanja u Grčkoj

Život žrtvovan za bolju budućnost koja nikad nije došla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život žrtvovan za bolju budućnost koja nikad nije došla, tako danas, dvije godine poslije u Grčkoj opisuju smrt mlade bankovne službenice stradale u neredima 2010.

Banka u kojoj je Angeliki Papathanasopoulou u Ateni radila i umrla i danas je zaklonjena skelama, a grafitima na prednjoj strani kažu: "Izdajice" i "Ubojice", javio je u četvrtak CNN. Angeliki je i do 12 sati na dan radila u banci Marfin Egnatia, u blizini središnjega trga Sintagme i odmah do povijesnoga kina Attikona, jedne od više desetaka zgrada spaljenih u prosvjedima u veljači ove godine.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Grčka kriza Onassisova nasljednica kopa po kontejnerima

>> Grčka obustavlja mirovine - umrlima!

Danas, dvije godine poslije njezine smrti i poslije primitka prvoga paketa financijske pomoći za spas zemlje, Grčku očekuju izbori, a promatrači kažu kako će rezultat odraziti najveću podjelu u više desetljeća.

U nedjelju 2. svibnja 2010. ministri financija eurozone objavili su da će Grčkoj isplatiti 110 milijarda eura kako bi je spasili od bankrota i tako je Grčka napokon bila kapitulirala pred zahtjevima svojih kolega iz eurozone. Tadašnji premijer George Papandreu rekao je: "Alternativa bi bila katastrofa i još veća patnja za sve".

No u zamjenu za tu financijsku injekciju grčka je vlada prihvatila obvezu drastičnog smanjivanja plaća i mirovina u javnome sektoru te povećanje poreza.

Odmah je zakazan opći štrajk za 5. svibnja. Četiri mjeseca trudna Angeliki i njezin suprug Christos nisu bili zabrinuti, ulice su često bile pune prosvjednika, ali nezadovoljstvo je uvijek bilo usmjereno protiv vlade. "Angeliki je radila u velikoj tvrtki. Mislili smo da je sigurna", kažu Christos i Angelikina sestra Sissy.

Otprilike u 13:30 pedesetak je maskiranih prosvjednika u rukavicama, mala grupica među više desetaka tisuća nezadovoljnika toga dana u Ateni, krenula prema Angelikinoj banci oboružana Molotovljevim koktelima. Vikali su "spalimo ih, spalimo bogataše". Kad su stigli do banke, drugi su im prosvjednici rekli da unutra ima ljudi, ali na to se nisu obazirali, prozori su razbijeni, benzin se razlio po podu banke i planula je vatra.

Od otrovnih su para umrli Angeliki i dvoje kolega, Paraskeui Zoulia i Epameinondas Tsakalis. Dvije godine poslije sud nastoji otkriti odgovorne. Otkriven je cijeli niz pogrešaka direktora u banci koji su zaposlenicima zabranili da izađu i zaključali vrata.

Budu li osuđeni, ti direktori mogli bi dobiti od tri mjeseca do pet godina kazne za svaku žrtvu, a kazna može biti pretvorena u uvjetnu. Prijeti im i kazna za ozljede još 21 osobe. Vodi se istraga i protiv petero prosvjednika koji su napali knjižaru preko puta banke, a možda i banku.

Danas je grčki politički krajobraz izrazito podijeljen. Potpora staroj gardi političara iz Nove demokracije i PASOK-a rapidno se smanjuje, a rubne stranke stječu nove glasove nezadovoljnika. I prošli je mjesec Grčka ponovno bila prisiljena uzeti novi paket pomoći. Tada je 77-godišnji umirovljeni ljekarnik Dimitris Christoulas počinio samoubojstvo, a u oproštajnom je pismu rekao da to čini zbog patnje koje su mu nanijele vladine mjere štednje.

Promatrači danas kažu da će skore grčke izbore odlučiti dva osjećaja: gnjev i strah. Gnjevni će glasati na rubne stranke, a prestrašeni za režim. Kako bilo, Grci već petu godinu žive u recesiji, a zemlji prijeti mogućnost izbacivanja iz eurozone. Udvostručio se broj doista siromašnih, kažu promatrači. Srednja klasa koja se razvila osamdesetih, izgubila je osjećaj sigurnosti. Boje se potpunog kolapsa koji se može dogoditi svaki dan. Milijuni u javnome sektoru osjećaju se prevarenima.

Yorgos Avgeropoulos iz produkcijske kuće Small Planet koja se bavi snimanjem dokumentaraca, kaže kako je sada najveći strah od "socijalne eksplozije". "Ne možete spriječiti gladne ako žele provaliti u supermarket. Ljudi sada pobjegnu ako ih policija napadne suzavcem. Ali u jednome će trenutku ostati jer neće više imati što izgubiti".

Obitelj Papathanasopoulou okupit će se na drugu godišnjicu Angelikine smrti. Oni ne znaju tko je izravno kriv za njezinu smrt, ali Christos se pita kakav je to sustav koji i dvije godine poslije, a zgrade i danas gore, nije kadar ublažiti patnju cijele zemlje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene