Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Branio se na saslušanju

Živko Budimir: Moji prethodnici su u 8 mjeseci znali potpisati po 400 pomilovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na saslušanju pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kojeg su nedavno pustili da se u velikoj korupcijskoj aferi brani sa slobode, branio se 'grijesima' svojih prethodnika.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir odbacio je u srijedu tijekom saslušanja pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom tvrdnje kako je protuzakonito potpisivao rješenja o pomilovanju osoba osuđenih zabog različitih kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi problemi za Budimira Predsjednika Federacije BiH ispitivali zbog pištolja bez dozvole Slika nije dostupna Budimiru istražni pritvor BiH: Još četiri uhićenja u akciji protiv korupcije

Nakon što je krajem prošlog tjedna oslobođen iz pritvora, Budimir se u Sarajevu pojavio pred istražnim povjerenstvom koje je formirao Zastupnički dom parlamenta FBiH sa zadaćom da preporuči treba li pokrenuti postupak smjene sadašnjeg predsjednika FBiH kojega se sumnjiči za korupciju.

>> Predsjednika Federacije BiH ispitivali zbog pištolja bez dozvole

Prema tvrdnjama Tužiteljstva BiH Budimir je navodno za pomilovanja dobivao novac u čemu su posredovale još četiri osobe koje također imaju status osumnjičenika. Budimir je pojasnio kako je u protekle dvije godine potpisao 218 pomilovanja, a u istom je razdoblju dobio više od 1.100 takvih zahtjeva s preporukama Ministarstva pravosuđa FBiH.

Članove istražnog povjerenstva Budimir je podsjetio kako su neki od njegovih prethodnika, primjerice, za osam mjeseci mandata znali potpisati i po 400 pomilovanja, a to nitko nije smatrao spornim.

Budimir je odlučno ustvrdio kako dajući pomilovanja nije kršio zakon te kako je postupao sukladno preporukama entitetskog ministarstva pravosuđa, a uz sve to nije pomilovan nitko tko je bio osuđen zbog ratnih zločina.

Istražno povjerenstvo ranije je saslušalo dvojicu dopredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića te ministra pravosuđa Zorana Mikulića.

Očekuje se da na temelju prikupljenih iskaza bude sačinjena procjena o tome je li Budimir dostojan nastaviti obnašati dužnost predsjednika FBiH. Ukoliko povjerenstvo zaključi da ga ipak treba smijeniti, takvu preporuku će uputiti parlamentu.

Uvjet za smjenu je inicijativa koju pokreće po dvije trećine zastupnika u Zastupničkom i u Domu naroda federalnog parlamenta, a konačnu odluku u tom slučaju donio bi entitetski ustavni sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene