Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na korak do odlaska s vlasti

Zimbabveanska vladajuća stranka smijenila i izbacila Mugabea, čeka se da odstupi i s vlasti

Prosvjednici gaze ploču s natpisom Ulica R. Mugabea (Foto: AFP)
Prosvjednici gaze ploču s natpisom Ulica R. Mugabea (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednik Robert Mugabe smijenjen je s dužnosti čelnika vladajuće zimbabveanske stranke ZANU-PF u nedjelju, a taj bi ga potez trebao prisiliti da odstupi s vlasti nakon 37 godina.

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

Pročitajte i ovo Robert Mugabe (Foto: AFP) Kraj dugih 37 godina vlasti Politički put Roberta Mugabea: Od heroja afričkog oslobođenja do arhetipa diktatora Robert Mugabe (Foto: AFP) "Slijep ili gluh" Mugabe šokirao Zimbabve: "Preneražen sam. Ne samo ja, nego cijela nacija"

"On je izbačen", rekao je jedan od predstavnika stranke. "Mnangagwa je naš novi čelnik".

Migabeova supruga Grace, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, također je izbačena iz stranke.

U izjavi prije sastanka čelnik ratnih veterana Chris Mutsvangwa rekao je da 93-godišnjem Mugabeu istječe vrijeme za pregovore o odlasku te da bi trebao napustiti zemlju dok još može.

"On pokušava dogovoriti dostojanstvni izlaz", kazao je.

Mutsvangwa, bivši šef državne sigurnosti poznat kao Krokodil, zaprijetio je da će pozvati na ulične prosvjede ako Mugabe odbije otići.

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-ogodišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti "kriminalce" koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene