Prosvjedi u Zimbabveu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Zimbabveu (Foto: AFP) Foto: Afp

Deseci tisuća građana Zimbabvea izašli su u subotu na ulice Hararea kako bi pokazali svoje veselje zbog očekivanog pada predsjednika Roberta Mugabea i pritom su pjevali, plesali i grlili vojnike.


Robert Mugabe, koji vlada zemljom zadnjih 37 godina - jedini vladar Zimbabvea od neovisnosti od Britanije 1980. godine, stavljen je u kućni pritvor nakon što je vojska preuzela vlast u srijedu.

Vezani članci Rober Mugabe Jr. sa svojim ocem (Foto: AFP) Bogati klinci Zimbabvea: Imaju svoje sestre Karsdashian i besramno se razbacuju bogatstvom Robert Mugabe (Foto: AFP) Mugabe šokirao Zimbabve: "Preneražen sam. Ne samo ja, nego cijela nacija"

Na ulicama prijestolnice Zimbabveanci su se prepustili emocijama nakon dva desetljeća represije i sve većih ekonomskih poteškoća u zemlji.

"Ovo su suze od sreće", rekao je za Reuters Frank Mutsindikwa (34) držeći zastavu Zimbabvea. "Čekao sam ovaj dan cijeli život. Napokon slobodan. Mi smo napokon slobodni".

Dio građana koji su izašli na ulice imali su plakate na kojima je pisalo "Ne Mugabeovoj dinastiji", a neki su grlili vojnike koji su preuzeli vlast.

Vladajuća stranka ZANU-PF pozvala je u petak na Mugabeovu ostavku, izvijestile su glavne državne novine The Herald, što je očiti znak da 93-godišnji čelnik više nema autoritet.

List također piše da ogranci vladajuće stranke u svih deset pokrajina pozivaju Mugabeovu suprugu Grace, čije su ambicije da naslijedi svog supruga na dužnosti razbjesnile vojsku i veći dio zemlje, da podnese ostavku na dužnost u stranci.

Visoki dužnosnik ZANU-PF rekao je za Reuters da stranka želi da Mugabe ode i da neće tolerirati da se to razvlači.

"Ako bude tvrdoglav, mi ćemo organizirati da bude otpušten u nedjelju", rekao je izvor. "Kada se to obavi, slijedi opoziv u utorak". (Hina)