Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica zimbabveanskih oporbenih dužnosnika izjavila su kako dogovor o podjeli vlasti među suprotstavljenim zimbabveanskim političkim stranama, postignut u četvrtak navečer, oporbi donosi većinu resora u vladi, uključujuči policiju, koja ih je, kako su istaknuli, godinama terorizirala.


Smatraju da će to značiti i reorganizaciju policije te izmjenu drakonskih zakona o sigurnosti i slobodi medija koji će postati prioriteti.

Vezani članci Davor Filipović Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini" Novi paket mjera - 4 Detalji Vladina paketa za suzbijanje inflacije i pomoć građanima

No, ističu kako zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe tim dogovorom i dalje ima kontrolu nad vojnim snagama u zemlji.

Potpisivanje sporazuma očekuje se u ponedjeljak u prisutnosti predsjednika susjednih država, među kojima će biti i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, koji je bio posrednik u postizanju konačnog dogovora.

Druga dvojica neimenovanih dužnosnika Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgana Tsvangiraija izjavila su kako su neki oporbeni čelnici, unatoč svemu, nezadovoljni kompromisima napravljenima da bi se postigao konačan dogovor s Mugabeom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju