Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica zimbabveanskih oporbenih dužnosnika izjavila su kako dogovor o podjeli vlasti među suprotstavljenim zimbabveanskim političkim stranama, postignut u četvrtak navečer, oporbi donosi većinu resora u vladi, uključujuči policiju, koja ih je, kako su istaknuli, godinama terorizirala.


Smatraju da će to značiti i reorganizaciju policije te izmjenu drakonskih zakona o sigurnosti i slobodi medija koji će postati prioriteti.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

No, ističu kako zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe tim dogovorom i dalje ima kontrolu nad vojnim snagama u zemlji.

Potpisivanje sporazuma očekuje se u ponedjeljak u prisutnosti predsjednika susjednih država, među kojima će biti i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, koji je bio posrednik u postizanju konačnog dogovora.

Druga dvojica neimenovanih dužnosnika Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgana Tsvangiraija izjavila su kako su neki oporbeni čelnici, unatoč svemu, nezadovoljni kompromisima napravljenima da bi se postigao konačan dogovor s Mugabeom.