Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ZERP: Slovenija će zaštititi svoje interese

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada danas je formulirala odgovor na pitanje koje joj je postavio parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič u vezi s primjenom hrvatske odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu.

Na Jelinčičevo pitanje što će se dogoditi ako Hrvatska 1. siječnja 2008. godine primijeni ZERP na članice EU-a, vlada je odgovorila da Slovenija očekuje da Hrvatska neće primijeniti jednostrane korake i prekršiti obveze koje je preuzela pred Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljubljana: Nastavljaju se reagiranja na ZERP Slika nije dostupna Gaspari: 'Proglašenje ZERP-a zakomplicirat će odnose s Hrvatskom'

"Očekujemo da će Hrvatska poštivati preuzete obveze. U protivnom, Slovenija će u okviru Europske unije na odlučan način zaštititi svoje interese", navodi se u odgovoru Jelinčiču koji je prenijela Slovenska agencija STA.

Slovenska vlada objašnjava da bi primjena ZERP-a na članice EU-a bila u suprotnosti s političkim dogovorom Slovenije, Italije i Hrvatske iz 2004. godine koji je ušao i u dokumente Europske komisije koji se odnose na pristupni proces Hrvatske, te da bi to negativno djelovalo na odnose dviju država.

"Jednostrana primjena ZERP-a značila bi i kršenje dužnosti
angažiranog djelovanja na dobrosusjedskim odnosima, te rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama", navodi se među ostalim u priopćenju.

Slovenska vlada uz to dodaje da Europska komisija "kao zastupnik interesa Europske unije" Hrvatsku "jasno upozorava da bi takav postupak imao negativne posljedice" na njezine pristupne pregovore.

Uz to, navodi se u priopćenju, slovenska vlada i ministarstvo
vanjskih poslova blisko surađuju sa slovenskim zastupnicima u Europskom parlamentu u zastupanju slovenskih stajališta oko ZERP-a.

U priopćenju se također navodi da se vlada nije složila s
Jelinčičevim zahtjevom o održavanju "mirovne konferencije" država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, nego ga je podsjetila da je Badinterova komisija dala pravno utemeljenje kako riješiti granično pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene